Svet

G7 sledeće nedelje u Italiji: O trgovinskim rizicima nakon što su SAD uvele nove carine Kini

Italijanski ministar ekonomije Đankarlo Đorđeti je istakao da je "svet kakav smo poznavali gotov", te da je u toku "trgovinski rat koji oslikava geopolitičke tenzije"
G7 sledeće nedelje u Italiji: O trgovinskim rizicima nakon što su SAD uvele nove carine KiniGetty © Sean Gallup

Grupa sedam (G7) razvijenih zapadnih zemalja razmatraće rizike u svetskoj trgovini na sastanku u Italiji sledeće nedelje, nakon što su SAD uvele "izuzetno oštre" carine protiv Kine, rekao je italijanski ministar ekonomije Đankarlo Đorđeti.

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je uvođenje novih carina na uvoz iz Kine, između ostalog, na baterije za električne automobile, računarske čipove i medicinske proizvode.

Tom odlukom je povećan rizik od trgovinskog sukoba dve svetske sile tokom izborne godine u Americi, prenosi Rojters.

Na sastanku ministara finansija država G7, koji će sledeće nedelje biti održan u italijanskom gradu Stresi, biće reči o "fragmentaciji svetske trgovine, sa najnovijim potezima američke vlade koja je uvela oštre mere protiv Kine", istakao je Đorđeti.

Italijanski ministar je istakao da je "svet kakav smo poznavali gotov", te da je u toku "trgovinski rat koji oslikava geopolitičke tenzije". On je dodao da Evropa mora da izgradi sopstvenu ulogu u tom scenariju.

Još jedno od pitanja o kom će biti reči tokom sastanka je i šta raditi sa zamrznutim ruskim sredstvima koja se nalaze u zapadnim zemljama, dodao je Đorđeti.

Pojedine države članice G7, među kojima su i SAD, žele da konfiskuju ta sredstva iskoriste za pružanje pomoći Ukrajini, ali oko toga nema konsenzusa na Zapadu.

image