Svet

Kina poručila Blinkenu: Imamo pravo na trgovinu sa svima, uključujući Rusiju

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova je naveo da NR Kina "nije ni inicijator ni učesnik u ukrajinskoj krizi" i da "ni na koji način ne doliva ulje na vatru, niti želi da ima koristi od sukoba u Ukrajini"
Kina poručila Blinkenu: Imamo pravo na trgovinu sa svima, uključujući Rusiju© Tanjug/Evelyn Hockstein, Pool Photo via AP

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavio je danas da Kina ima pravo da trguje i da vodi i ekonomske odnose sa svim državama, uključujući i Rusiju.

On je tako reagovao na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da će SAD reagovati ako Kina nastavi da snabdeva Rusiju proizvodima koje mogu da imaju i civilnu i vojnu upotrebu, prenosi TASS.

"Pravo Kine na normalnu trgovinu i ekonomsku razmenu zasnovanu na jednakosti i obostranoj koristi sa svim zemljama, uključujući i sa Rusijom, ne sme da bude prekršeno ili podrivano", rekao je Ning.

On je naveo da Kina "nije ni inicijator ni učesnik u ukrajinskoj krizi" i da "ni na koji način ne doliva ulje na vatru, niti želi da ima koristi od sukoba u Ukrajini.

Ning je dodao da je odnos Kine prema sukobu u Ukrajini nepromenjen, odnosno da se Peking zalaže za pregovore i politički dogovor.

Blinken je ranije optužio Kinu da snabdeva Rusiju proizvodima koje mogu da imaju i civilnu i vojnu upotrebu.

image