Svet

Blinken putuje u Kinu: U koferu i upozorenje Pekingu zbog podrške Rusiji

"Blumberg" piše da je Kina od početka sukoba u Ukrajini povećala saradnju sa Moskvom, čime je sprečila pokušaje Zapada da oslabi rusku ekonomiju i vojnu industriju sankcijama
Blinken putuje u Kinu: U koferu i upozorenje Pekingu zbog podrške Rusiji© Britta Pedersen

Američki državni sekretar Entoni Blinken će u predstojećoj poseti Kini od 24. do 26. aprila upozoriti Peking da su SAD i njeni saveznici protiv kineske pomoći Rusiji u ratu u Ukrajini, rekao je neimenovani zvaničnik SAD za "Blumberg".

On je naveo da je Blinkenova namera da ovo upozorenje prenese lično i da "detaljno objasni implikacije za evropsku sigurnost" ako se kineska pomoć Rusiji nastavi.

Blinken je u petak izjavio da Kina najviše doprinosi ruskoj vojnoj industriji i upozorio da ona "ne može da održi dobre odnose sa Zapadom ako istovremeno podržava rat Rusije".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning je odgovorio na tu kritiku tvrdeći da je partnerstvo Pekinga i Moskve "normalna saradnja".

"Blumberg" piše da je Kina od početka sukoba u Ukrajini povećala saradnju sa Moskvom, čime je sprečila pokušaje Zapada da oslabi rusku ekonomiju i vojnu industriju sankcijama.

Ovo putovanje je poslednja u nizu poseta visokih američkih zvaničnika, jer Peking i Vašington nastoje da ispune obećanja data u San Francisku krajem prošle godine o ublažavanju tenzija koje su dovele do skoro potpunog prekida odnosa.

Taj napor je komplikovan zbog odluke kineskih kompanija, kako kažu američki zvaničnici, da nastave da obezbeđuju komponente za pravljenje krstarećih raketa i dronova, kao i drugu tehnologiju koja je omogućila Moskvi da ojača odbrambenu proizvodnju u sukobu Ukrajinu.

Blinkenovo putovanje prati put ministarke finansija Dženet Jelen, koja je sličnu poruku prenela Pekingu i upozorila da će se kineske banke "suočiti sa značajnim posledicama", uključujući sankcije SAD, ako pruže materijalnu podršku Rusiji u sukobu u Ukrajini.

"Kada je u pitanju ruska odbrambena industrijska baza, glavni partner u ovom trenutku je Kina. Vidimo da Kina deli mašinske alate, poluprovodnike i druge predmete dvostruke namene koji su pomogli Rusiji da obnovi odbrambenu industrijsku bazu uprkos sankcijama", rekao je Blinken tokom brifinga na Kapriju u petak.

image
VV inauguration
banner