Ekonomija

Teška srca priznao i Bi-Bi-Si: Rusija će rasti brže od svih ekonomija, uključujući i Ameriku

Uprkos evropskim sankcijama zbog sukoba u Ukrajini, MMF je poboljšao svoje januarske prognoze za rusku ekonomiju za ovu godinu
Teška srca priznao i Bi-Bi-Si: Rusija će rasti brže od svih ekonomija, uključujući i Amerikuwww.globallookpress.com © Anadolu

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će Rusija ove godine rasti za 3,2 odsto, znatno više od Velike Britanije, Francuske i Nemačke. Ovo uticajno globalno finansijsko telo prognoziralo je da će ruska ekonomija ove godine rasti brže od svih razvijenih svetskih ekonomija, uključujući i SAD, morao je da primeti čak i britanski javni servis Bi-Bi-Si.

MMF je objasnio da je izvoz nafte stabilan, a da je državna potrošnja ostala visoka doprinoseći rastu.

Uprkos evropskim sankcijama zbog sukoba u Ukrajini, MMF je poboljšao svoje januarske prognoze za rusku ekonomiju za ovu godinu.

"Investicije korporacija i državnih preduzeća i privatna potrošnja u Rusiji doprineli su rastu uporedo sa snažnim izvozom nafte", kaže Petija Koeva Bruks, zamenica direktora MMF-a.

Rusija je jedan od najvećih svetskih izvoznika nafte i u februaru je Bi-Bi-Si otkrio da se milioni barela goriva napravljenog od ruske nafte i dalje uvoze u Veliku Britaniju uprkos sankcijama.

MMF je inače smanjio svoje prognoze širom Evrope i Velike Britanije ove godine, predviđajući rast od 0,5 odsto, čime je Velika Britanija druga najslabija u grupi razvijenih ekonomija G7, iza Nemačke. G7 takođe uključuje Francusku, Italiju, Japan, Kanadu i SAD.

MMF se nada da će se ekonomski izgledi poboljšati sledeće godine i da će rast u 2025. biti 1,5 odsto, što bi Veliku Britaniju trebalo da svrsta među tri najbolje po rezultatima u G7. Međutim, MMF je rekao da će kamatne stope u Velikoj Britaniji ostati više nego u drugim razvijenim zemljama, blizu četiri odsto do 2029. MMF očekuje i da će Velika Britanija imati najveću inflaciju od bilo koje ekonomije G7 2023. i 2024. godine.

Ekonomisti MMF-a su upozorili da bi, ako sukob Izraela i Hamasa na Bliskom istoku eskalira, to moglo dovesti do rasta cena hrane i energije širom sveta.

"Kontinuirani napadi na brodove u Crvenom moru i sukob u Ukrajini takođe bi mogli da utiču na do sada 'izuzetno otpornu' globalnu ekonomiju. Potencijalni skok u troškovima hrane, energije i transporta najviše bi pogodio zemlje sa nižim prihodima", navodi se u saopštenju.

image