Ekonomija

Moskva sve manje duguje strancima: Spoljni dug Rusije najniži u poslednjih deset godina

Nivo spoljnog duga zemlje opao je skoro za petinu prošle godine, navodi Banka Rusije u svom godišnjem izveštaju
Moskva sve manje duguje strancima: Spoljni dug Rusije najniži u poslednjih deset godinawww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Ruska vlada i njena preduzeća stalno smanjuju iznos novca koji duguju stranim kreditorima, pokazuju najnoviji zvanični podaci. Nivo spoljnog duga zemlje opao je skoro za petinu prošle godine, dostigavši najnižu tačku u poslednjih deset godina, navodi Banka Rusije u svom godišnjem izveštaju.

Centralna banka u njemu navodi da je od 1. januara ove godine "spoljni dug Ruske Federacije iznosio 316,8 milijardi dolara, smanjivši se za 68,2 milijarde dolara, odnosno 17,7 odsto tokom 2023.

Spoljni dug je deo državnog duga zemlje koji pozajmljuju država i privatna preduzeća od inostranih zajmodavaca kao što su banke, MMF, strane kompanije i drugi kreditori.

Iznos koji duguje ruska centralna banka i druge banke ostao je praktično nepromenjen na 94,7 milijardi dolara, dok je državni dug smanjen za 29 odsto, sa 46,1 milijarde dolara na 32,7 milijardi dolara. Ostali sektori privrede smanjili su ukupan spoljni dug za 22,6 odsto na 189,4 milijarde dolara, navodi se u izveštaju.

Iz Centralne banke takođe navode da se teret duga ruske privrede smanjio pošto je odnos spoljnog duga prema BDP-u prošle godine pao na 15,8 odsto.

Prema podacima Banke Rusije, trenutni nivo spoljnog duga je najniži u poslednjoj deceniji.

Predsednik Vladimir Putin rekao je u decembru da ruske kompanije uredno otplaćuju sve kredite uzete od stranih finansijskih institucija, često pre roka.

Spoljni dug Rusije dostigao je istorijski maksimum od preko 700 milijardi dolara u 2014. Obaveze su počele relativno stabilno da opadaju od tada, zbog zapadnih sankcija uvedenih 2014. Nova kampanja sankcija koju je Zapad pokrenuo protiv Moskve od 2022. dodatno je ubrzala pad spoljnog duga.

image
VV inauguration
banner