Srbija i Balkan

Mitrović: Uz podršku Rusije i Kine možemo postići rezultat koji će pokazati da se svet promenio

Profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović je rekla da diplomatski aparat i predsednik Aleksandar Vučić nameravaju da se susretnu sa predstavnicima 120 zemalja i da to znači da su to zemlje od kojih mi očekujemo barem veće razumevanje, ako ne i podršku prilikom glasanja kada je reč o rezoluciji o Srebrenici u UN
Mitrović: Uz podršku Rusije i Kine možemo postići rezultat koji će pokazati da se svet promeniowww.globallookpress.com © James Wakibia

To što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić već susreo sa predstavnicima više od 20 zemalja kada je reč o rezoluciji o Srebrenici u UN i to što mi planiramo, kroz čitav diplomatski aparat, da se susretnemo sa predstavnicima 120 zemalja, znači da su to zemlje od kojih mi očekujemo barem veće razumevanje, ako ne i podršku prilikom glasanja, izjavila je profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović.

Mitrović je za Tanjug ocenila da takve aktivnosti naše zemlje znače da ćemo, uz podršku daleko moćnijih zemalja koje podržavaju naš stav, misleći pre svega na Kinu, Rusku Federaciju, zemlje globalnog juga i rastućih ekonomija, uspeti da ostvarimo rezultat koji će pokazati da se svet promenio.

"To bi značilo da više ne može svaka inicijativa koja kreće od moćnijih zemalja ili na njihov podsticaj da dovede do ishoda kakav su oni zamislili, bez otpora, bez protivljenja", istakla je Dragana Mitrović.

Na pitanje o promeni pravila, odnosno da za usvajanje rezolucije nisu potrebne dve trećine glasova nego prosta većina, istakla je da joj se čini da se raznim prilagođavanjima ili promenama pravila podešavaju pravila igre usput od strane onih koji to mogu.

"Onda to daje mogućnost mnogima da ne budu prisutni, da glasaju nogama, kako se to kaže. Kao što se desilo sada i u Savetu Evrope, gde su se predstavnici nekih zemalja prosto razbežali, nisu ni bili u sali kada je trebalo da se glasa", rekla je Mitrović.

Dodala je da nekada tome pribegavaju zemlje koje su jako pritisnute od onih najmoćnijih, a ne bi da se neprijateljski postave prema zemljama za čiju poziciju imaju razumevanje, imaju tradiciju prijateljskih odnosa i interes da ih ne iznevere.

image
VV inauguration
banner