Srbija i Balkan

Grenel: Nije svaki ratni zločin slučaj genocida

Guranje nekih drugih ratnih zločina pod oznaku genocida, slabi ono što je tadašnja nemačka vlada uradila 1941. godine, poručio je bivši specijalni izaslanik SAD
Grenel: Nije svaki ratni zločin slučaj genocida© A.H./ATAImages

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel ocenio je danas da nazivanje ratnog zločina "genocidom" umanjuje važnost "onoga što je Nemačka uradila 1941".

Grenel je na svom nalogu na Iksu podelio tekst koji je napisao direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurofa o Srebrenici i naveo da se slaže za Zurofovom ocenom da "nije svaki ratni zločin slučaj genocida".

"To je tako istinito. Nemci guraju rezoluciju UN da označe genocid 29 godina posle. Ne treba sve ratne zločine označiti kao genocid. Guranje nekih drugih ratnih zločina pod oznaku genocida, slabi ono što je tadašnja nemačka vlada uradila 1941. godine. Treba držati politiku dalje od osetljivog, ali važnog etiketiranja", napisao je Grenel.

Zurof je ranije ove sedmice za "Džeruzalem post" napisao tekst pod naslovom "Nije svaki ratni zločin genocid" povodom rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

image
VV inauguration
banner