Svet

Menendez tražio psihijatra na suđenju za korupciju: Novac skupljao zbog "straha od oskudice"

Američki senator tvrdi da su zlatne poluge i stotine hiljada dolara u kešu pronađene u njegovom domu posledica njegovog "straha od oskudice", ali sudija nije prihvatio tu argumentaciju
Menendez tražio psihijatra na suđenju za korupciju: Novac skupljao zbog "straha od oskudice"© Tanjug/AP Photo/Stefan Jeremiah

Senator Bob Menendez ne može da pozove psihijatra u svom suđenju za korupciju koji bi rekao da je senator razvio "strah od oskudice" kojim bi opravdao stotine hiljada dolara u gotovini pronađenih u njegovom domu, za koje savezni tužioci kažu da potiču od mita.

Ali spisak značajnih imena u Nju Džerziju i nacionalnoj politici – uključujući nekoliko senatora – može biti imenovan, a možda čak i pozvan na suđenje, piše "Politiko".

Do ovih događaja došlo je tokom drugog dana suđenja demokrati iz Nju Džerzija, pošto je sudija koji je nadgledao slučaj nastavio da intervjuiše potencijalne porotnike.

Sudija očekuje da će izbor žirija biti završen u sredu ujutru. Nakon toga, tužioci, Menendez i dvojica saoptuženih za podmićivanje mogu da daju uvoda izlaganja.

Očekuje se da će se tužioci fokusirati na gomile novca i zlatnih poluga pronađenih u Menendezovom domu u Nju Džerziju, navodi "Politiko".

Menendez, koji je rekao da rutinski podiže gotovinu, želeo je da pozove psihijatra koji bi rekao da je "njegova porodična istorija" dovela do toga da razvije mentalno stanje koje uključuje "čuvanje gotovine u njegovom domu kao mehanizam suočavanja".

Sudija je, međutim, odbacio takvu mogućnost.

Među potencijalnim imenima koja bi mogla da učestvuju u suđenju kao svedoci našlo se i nekoliko Menendezovih kolega iz senata, između ostalih, Marko Rubio, Kori Buker, Kris Kuns, Tim Kejn i Lindzi Grejem.

Nejasno je da li neko od njih ima značajnu ulogu u ovom slučaju, ili će ih jednostavno proveriti tužilaštvo ili timovi odbrane.

image