Svet

Bezobzirni američki avanturizam: Neutralne države su prošlost, jer SAD više ne trpe njihovo postojanje

Da je o Ukrajini na vreme postignut sporazum, koji bi garantovao apsolutnu neutralnost Kijeva, pokolj bi bio izbegnut, tvrdi italijanski sajt. Evropljani će na kraju platiti cenu
Bezobzirni američki avanturizam: Neutralne države su prošlost, jer SAD više ne trpe njihovo postojanjeGetty © Jakub Porzycki/NurPhoto

Neutralne zemlje poput Švajcarske, Švedske ili Finske, koje su nekad predstavljale važan deo fundamentalne geopolitičke ravnoteže, više ne postoje, jer ih globalna strategija Vašingtona više ne trpi, niti priznaje postojanje neutralnih zemalja, piše italijanski sajt "Elektomagacine".

Neutralne zemlje po svom ustavu, zakonima i tradiciji nisu bile deo oružanih blokova, saveza ili nekog vojnog pakta. Neutralnost je značila da je ta zemlja izričito objavila da ne želi da učestvuje u sukobima bilo koje vrste.

Neutralnost nije isto što i razoružanje, jer su to dve različite stvari. Švajcarska je oduvek imala snažnu vojsku, jer joj je upravo to garantovalo bezbednost i njen neutralni status.

Švedska, još jedna istorijski neutralna zemlja, takođe ima dugu i slavnu vojnu tradiciju.

Još tokom prošlog veka, neutralnost pojedinih država predstavljala je fundamentalni aspekt geopolitičke ravnoteže. To je bilo karakteristično posebno za evropsku (geo)politiku, koja je u suštini počivala na ravnoteži snaga, na takozvanim evropskim balansima. Neutralne države su predstavljali svojevrsne nervne centre, koji su pomagale u rešavanju tenzija između suprotstavljenih blokova i sila.

One su bile klirinške kuće i, istovremeno, slobodne zone, u kojima su protivnici mogli da se sastaju, da vode pregovore i sklapaju sporazume kojim će se okončati sukobi.

Ukratko, neutralne zemlje predstavljale su ključni deo geopolitičkog mozaika Evrope. Sada ovaj deo nedostaje, što čitavu savremenu ravnotežu čini neizvesnijom i izloženijom katastrofalnom geopolitičkom kolapsu.

Neutralnost je bila ne tako davna prošlost, a danas se topi kao sneg na suncu.

Bezobzirni avanturizam SAD

Švedska više nije neutralna, jer se već neko vreme približavala NATO-u, da bi na koncu postala punopravni član Alijanse.

Ni Finska više nije neutralna, što je još senzacionalnije i ozbiljnije, jer je neutralnost Helsinkija bila garantovana sporazumom dve sile – Vašingtona i Moskve – koji je potpisan posle Drugog svetskog rata. Njegova funkcija je bila da garantuje postojanje tampon država između dva hladnoratovska rivala, u ključnoj oblasti evropske šahovske table.

Sada je taj ugovor jednostrano pocepan. Finska je postala deo NATO-u, i sada se sprema da otvori baze na finskom teritoriju, kao i operativni štab Alijanse.

To nas tera da cenimo mudrost ljudi koji su donosili ovakve odluke posle 1945. godine, u poređenju sa bezobzirnim avanturizmom SAD.

Što se tiče neutralnosti Švajcarske, ona nije više od smokvinog lista, koji jedva pokriva sve veću zavisnost Berna od Kolektivnog zapada, pre svega u finansijama.

Naravno, u Evropi još postoji Austrija, koja, uprkos članstvu u EU, još uspeva da zadrži izvesnu neutralnost. Austrijska neutralnost je praćena brojnim teškoćama, ali samo zato što je reč o odviše maloj zemlji koja nikom nije zaista važna.

Globalna strategija Vašingtona više ne dozvoljava, niti priznaje postojanje neutralnih zemalja. Sive oblasti smirivanja tenzija postaju deo novih domina, koje su namenjene opkoljavanju Rusije, kako bi je na kraju ugušile.

To smo jasno videli u Ukrajini: da je na vreme postignut sporazum, koji garantuje apsolutnu neutralnost Kijeva, pokolj bi bio izbegnut. I, što je možda najvažnije, bila bi zagarantovana ravnoteža u odnosima Rusije i EU.

Upravo to nije bio slučaj. Ukrajinci upravo debelo plaćaju posledice. Kako zaključuje italijanski sajt, uskoro ćemo i mi, Evropljani, sve to platiti.

image