Svet

Predsednik Finske: Zapad je agresivan, Stokholm i Helsinki da ublažavaju ratnu retoriku

Švedska i Finska imaju važnu ulogu u jačanju mira, ocenio je Aleksandar Stub i dodao da će agresivna retorika zapadnih zemalja lišiti mlade generacije osećaja bezbednosti i vere u budućnost
Predsednik Finske: Zapad je agresivan, Stokholm i Helsinki da ublažavaju ratnu retorikuGetty © Chung Sung-Jun

Švedska i Finska treba da imaju važnu ulogu u jačanju mira i ublažavanju ratne retorike, ali pritom moraju da se spremaju za rat, rekao je finski predsednik Aleksandar Stub, prenosi "Euraktiv".

Retorika Zapada je u poslednje vreme postala agresivna, dodao je on i naglasio kako je "najbolji način da se izbegne rat da se manje priča, a više priprema."

Agresivna retorika zapadnih zemalja može da uskrati mladim generacijama osećaj bezbednosti i vere u budućnost, ocenio je Stub.

Kako je ranije ocenio predsednik Rusije Vladimir Putin, ulazak Finske i Švedske u NATO je bio potpuno nepromišljen korak.

"Sa Finskom smo imali idealne odnose. Savršene. Nismo imali nijednu pretenziju jedni prema drugima, naročito ne teritorijalnu. Nismo ni trupe imali na rusko-finskoj granici, svu vojsku smo sklonili odatle", rekao je Putin i dodao da je rusko-finske odnose nekada krasila jaka ekonomska saradnja.

Međutim, nastavio je Putin, Rusija je bila primorana da rasporedi svoje trupe na granici sa Finskom. "Tamo nije bilo oružja, ali će ga sada biti", naglasio je Putin.

image
VV inauguration
banner