Svet

Predsednik Finske pozvao NATO: Umesto ratobornih reči, bolje pripremite vojsku za sukob sa Rusijom

Ne verujem da će Moskva napasti jednu od zemalja NATO-a pre 2030. godine, ali ipak pozivam da se pripremimo za najgori scenario, poručio je Aleksandar Stub
Predsednik Finske pozvao NATO: Umesto ratobornih reči, bolje pripremite vojsku za sukob sa Rusijom© Jean Catuffe/Getty Images

Finski predsednik Aleksandar Stub, čija je zemlja nedavno ušla u NATO, pozvao je evropske lidere da umesto ratoborne retorike protiv Rusije, pripreme svoje trupe za potencijalni sukob.

"Evropa treba manje da priča i da se više priprema za rusku pretnju. Nedavna javna upozorenja o ruskom napadu van Ukrajine odvlače evropske zemlje od onoga na šta bi zaista trebalo da se usredsrede: hitnu pomoć Kijevu i obuku njihovih oružanih snaga", kazao je Stub za "Fajnenšel tajms".

Predsednik Finske je dodao da ne veruje da će "Moskva napasti jednu od zemalja NATO-a pre 2030. godine", ali da ipak poziva da se "pripremi za najgori scenario". 

"Pozivam sve evropske države da postanu 'više Finska'. Drugim rečima, spremnije. Moramo da se pripremimo za najgore da bismo to izbegli", pojasnio je Stub.

Finska je napustila neutralni status nakon početka Specijalne vojne operacije i zvanično se pridružila Severnoatlantskoj alijansi u aprilu 2023.

Finci su predložili da na svojoj teritoriji postave jednu od komandnih struktura bloka, istaknuvši da će to biti u gradu Mikeli, 140 km od ruske granice.

Novi komandant finskih odbrambenih snaga Jane Jakola rekao je da Finska ne isključuje raspoređivanje trupa NATO-a na svojoj teritoriji, iako "ne postoji neposredna vojna pretnja toj zemlji".

image