Svet

"Politiko": Francuski "nuklearni kišobran" neće zaštititi Evropu

Stari kontinent neće moći da se zaštiti bez SAD, kaže oksfordski profesor
"Politiko": Francuski "nuklearni kišobran" neće zaštititi EvropuGetty © Kjerstin Gjengedal

Francuski "nuklearni kišobran" neće moći da zaštiti Evropu ako Rusija bude prinuđena da izvrši nuklearni udar na nju, piše za "Politiko" Derik Vajat, profesor prava na Univerzitetu Oksford.

Prema njegovim rečima, predsednik Emanuel Makron greši misleći da francuski "nuklearni kišobran" može da zaštiti Evropu. Iako je veći od britanskog, Vajat podseća da za razliku od Londona, Pariz nikada nije obećao svoje nuklearno oružje u odbranu NATO.

Sa druge strane, malo je verovatno da bi Britanija pokrenula nuklearni napad na ruske gradove ako bi Moskva prvo napala neku članicu NATO-a, a ne samo Ostrvo, dodaje Vajat.

"Bez SAD, Evropa jednostavno ne bi imala odgovarajući odgovor na rusku upotrebu taktičkog nuklearnog oružja. Iako Francuska ima veći nuklearni arsenal od Velike Britanije, to bi bio glavni faktor koji bi mogao da je sprečiti da pokrene nuklearni napad na Rusiju u odbranu svojih saveznika", piše on.

Francuska nikada nije "dodelila" svoje nuklearno oružje NATO-u. Francusko nuklearno oružje je tu da brani samo Francusku, piše Vajat i dodaje da ni sama Rusija ne veruje "da bi Francuska napala njene gradove ili vojne baze na Baltiku kao odgovor na ruske udare".

"Nuklearni kišobrani" Francuske i Velike Britanije su zapravo dovoljni, ali istina je da su dovoljno široki samo da pokriju Francusku i Veliku Britaniju, zaključio je profesor.

Francuski predsednik rekao je ranije da je Evropskoj uniji potrebna zajednička odbrambena strategija, čiji je ključni element francusko nuklearno oružje.

Prema njegovim rečima, to će omogućiti da se izgrade bezbednosne garancije koje se očekuju u Evropi, kao i "susedski odnosi sa Rusijom". Makronove izjave kritikovale su sve političke stranke.

Makron je ranije izneo ideju o "zajedničkom nuklearnom kišobranu" za EU. On je naveo da Pariz ima odgovornost da brani EU, ističući da interesi Francuske imaju evropsku dimenziju, što Parizu daje posebnu odgovornost koja posebno utiče na sposobnosti Francuske za odvraćanje.

Podsećanja radi, scenariji prema kojima bi Rusija teoretski mogla da upotrebi nuklearno oružje navedeni su u ruskoj vojnoj doktrini i to je moguće u slučaju agresije na Rusiju ili njenih saveznika upotrebom oružja za masovno uništenje ili agresije upotrebom konvencionalnog oružja, kada je ugroženo postojanje same države.

image