Svet

Još jedan "vruć nered": Kako će izgledati debate Bajdena i Trampa

Poslednja debata dvojice kandidata pre četiri godine bila je haotična, a tako će najverovatnije biti i ovog puta
Još jedan "vruć nered": Kako će izgledati debate Bajdena i TrampaGetty © Chip Somodevilla

Kada su se Donald Tramp i Džozef Bajden prvi put suočili u predsedničkoj debati, u septembru 2020, Si-En-Enov Džejk Taper je to opisao kao "vruć nered u gorućem kontejneru sred železničkog sudara". Gle ironije, upravo će Taper sada da bude jedan od domaćina njihovog ponovnog sudara, predviđenog za 27. jun.

Predsedničke debate u Americi tradicionalno organizuje jedna nevladina organizacija, sastavljena od jednakog broja demokrata i republikanaca. Ove godine, međutim, i Bajden i Tramp su odbili njihov predloženi raspored – i dogovorili svoj. Prvi dvoboj će da organizuje Si-En-En, a drugi Ej-Bi-Si, početkom septembra. 

"Jedan od Bajednovih uslova je da nema publike, što objašnjava zašto je domaćin Si-En-En", šalio se komičar Džimi Falon, budući da taj TV kanal ima nikakvu gledanost u SAD.

Moderatori će pritom moći da isključe mikrofon kandidatu kojem nije red da govori. Nema sumnje da su Bajdenovi savetnici insistirali na ovakvim uslovima na osnovu one famozne prve debate, pre četiri godine. Tada je Bajden uglavnom recitovao pripremljeni tekst a Trampu se obraćao samo kada je hteo da ga vređa – dok se tadašnji predsednik ponašao kao novinar, postavljajući svom izazivaču neugodna pitanja, kad već mediji nisu hteli.

"Čoveče, 'ajde ćuti više", rekao je u jednom trenutku iznervirani Bajden. Njegova kampanja je posle pokušala to da stavi na majicu, misleći da će biti popularnije od Trampove čuvene replike Hilari Klinton ("zato što bi ti bila u zatvoru") iz 2016, ali nije se primilo.

Bajden se posle još jednom iznervirao i podviknuo "ja sam demokratska stranka!" da bi tadašnji predsednik dobacio, "nisi ako se pita (Kamala) Haris."

Četiri godine kasnije, Demokrate su možda računale da će uspeti da Trampa osude po nekoj od devedeset optužnica i strpaju ga u zatvor pre novembra, ali to sada izgleda sve manje verovatno. I onda se odjednom pojavljuje Bajden i u video poruci poziva na debate "sredom, jer čujem da tad imaš vremena", aludirajući na činjenicu da je ostalim danima Tramp na sudu.

Ovo je ili očaj ili nameštaljka, prokomentarisao je to Vivek Ramasvami, bivši republikanski kandidat za predsednika. A onda je Bajdenova ekipa to manje-više i priznala listu "Politiko". Pritom su otkrili i da će Bajdenu u pripremama da pomaže njegov bivši šef kabineta Ron Klajn – ali i da će ovim aranžmanom zatvoriti vrata za učešće u debatama Robertu Kenediju Mlađem.

 Upravo bi Kenedi mogao objasni naglu zainteresovanost Bele kuće za debate, od kojih su ranije bežali. Sin Bobija Kenedija prvo je pokušao da izazove Bajdena na unutarstranačkim izborima, ali su ga demokrate u tome sprečile. Sad pokušava da se probije kao nezavisni kandidat, što je u SAD gotovo nemoguće.

Na to se osvrnuo i Tramp, koji je u četvrtak objavio da "pokvareni Džo" ne želi Kenedija u debatama jer je ovaj "britkiji i daleko pametniji", ali i "veći levičar". Tramp je dodao da nema ništa protiv da i Kenedi učestvuje, ali da mu za to neće biti dovoljno porodično ime.

I tako ispada da ćemo najverovatnije gledati reprizu "vrućeg nereda" uoči Vidovdana.

image