Svet

Lideri BRIKS-a bojkotuju mirovni samit Zelenskog

Posle Južne Afrike, brazilski predsednik rešio je da u junu ne ide u Švajcarsku, a istu odluku bi mogla da donese i Kina
Lideri BRIKS-a bojkotuju mirovni samit Zelenskog© Per-Anders Pettersson/Getty Images

Lideri Brazila i Južne Afrike neće prisustvovati mirovnom samitu o Ukrajini koji će biti organizovan 15. i 16. juna u Švajcarskoj.

Događaj su inicirale Ukrajina i Švajcarska, očekuje se da učešće uzme oko 160 zemalja koje su dobile poziv, kao i G7, G20, BRIKS i EU, ali među njima neće biti Rusija, navodi Rojters. 

Samit ima za cilj da pronađe načine za rešavanje međunarodnih sukoba i uspostavljanje održivog mira na planeti.

Portparol južnoafričkog predsednika Sirila Ramafosa, Vinsent Magvenja, u petak je rekao da lider države neće učestvovati na švajcarskom samitu zbog "ustavnih procesa", nakon predsedničkih izbora u njegovoj zemlji.

Njegov brazilski kolega Luiz Inasio Lula da Silva, takođe je odlučio da neće prisustvovati samitu.

Švajcarska vlada pozvala je Lulu tokom sastanka kancelara Ignacija Kasisa i brazilskog ministra spoljnih poslova Maura Vijeire 30. aprila.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u nedavnom intervjuu pozvao brazilskog predsednika da učestvuje na samitu.

Međutim, po mišljenju Lule i predstavnika Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, "nema smisla da brazilski lider prisustvuje samitu koji ne angažuje obe strane u rešavanju sukoba", prenosi Si-En-En Brazil.

Rojters navodi da nije poznato ko će preuzeti njegovu ulogu na samitu.

Kina je još jedna velika članica BRIKS-a koja će verovatno ignorisati samit, naveo je Jurij Ušakov, pomoćnik ruskog predsednika za međunarodne poslove.

Uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina Kini, Ušakov je rekao novinarima da Moskva ceni odluku Pekinga da ne učestvuje u tom događaju, za koji je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da predstavlja "parodiju pregovora".

Švajcarska je pozvala Kinu na samit u Ukrajini, ali Peking tek treba da potvrdi da li će poslati delegaciju.

image