Svet

Džibuti upozorio SAD: Ne želimo vaše ratove u našoj zemlji

Vlasti Džibutija su američkoj vojsci je dozvolile uspostavljanje protivraketnog sistema, ali ne i dejstvo po hutskim ciljevima
Džibuti upozorio SAD: Ne želimo vaše ratove u našoj zemljiGetty © Getty Images

Budući da se nalazi na Rogu Afrike i to na tački gde se susreću Crveno more i Adenski zaliv, Džibuti je zbog specifične geografske pozicije već decenijama strateški prioritet brojnih zemalja. Zbog toga se na teritoriji ove sićušne države nalaze vojne baze kineskih, francuskih, italijanskih, japanskih i američkih oružanih snaga, dok je i Nemačka izrazila želju za uspostavljanje sopstvene pomorske baze, piše "Blumberg".

Prisustvo vojski različitih zemalja je doprinelo tome da Džibuti postane nezamenjivi faktor u regionu, što mu da je određenu prednost na polju diplomatije. Uprkos tome, kako navodi medij, ova afrička država moraće dobro da se potrudi kako bi zadržala svoju neutralnost usled krize u Crvenom moru.

Naime, Džibuti je do sada kritikovao izraelsku invaziju Gaze, dok je sa druge strane dozvolio da brodovi u okviru misije "Aspides" koju sprovodi EU, koriste njegove luke za popravku i dopunu goriva.

Međutim, sve ovo nije dovelo do toga da se Džibuti i direktno uključi u krizu u Crvenom moru - bilo na strani Huta, bilo na strani zapadnih zemalja.

Tako je, prema rečima premijera ove afričke države Abdulkadira Kamila Muhameda, državno rukovodstvo odlučno odbilo zahtev SAD da svoje vojne operacije usmerene protiv Huta, obavlja iz američke baze u Džibutiju.

"To je jasno od početka. Ne želimo da budemo uvučeni u rat. Mi smo rekli SAD:'budite pažljivi, ne donosite rat ovde'", rekao je on i dodao da uprkos tome "Džibuti ostaje u dobrim odnosima sa SAD".

Kako navodi "Blumberg", američkoj vojsci dozvoljeno je da uspostavi protivraketni sistem u Džibutiju kako bi zaštitila svoju bazu, ali nema dozvolu da lansira izviđačke dronove za osmatranje Huta, a isti je slučaj i sa raketama za dejstvo po njihovim ciljevima.

image