Svet

Uzrok pada Raisijevog helikoptera "tehnički kvar", SAD: Iran je sam kriv

Svi koji su bili u pratnji iranskog predsednika, uključujući ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, poginuli su u padu helikoptera
Uzrok pada Raisijevog helikoptera "tehnički kvar", SAD: Iran je sam kriv© AP Photo/Vahid Salemi

Predsednik Irana Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, saopštila iranska agencija Mehr.

Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i ministar spoljnih poslova zemlje Hosein Amir Abdolahijan srušio se juče na severozapadu Irana, u regionu Verzegan.

Svi koji su bili u pratnji iranskog predsednika, uključujući iranskog ministra spoljnih poslova, poginuli su. Uzrok pada helikoptera je tehnički kvar letelice, prenela je iranska agencija IRNA.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej proglasio je danas petodnevnu žalost. U naredna dva meseca dužnost predsednika privremeno će obavljati prvi potpredsednik Islamske Republike Mohamed Mokhber.

"Helikopter predsednika Raisija je potpuno izgoreo nažalost, strahuje se da su svi putnici mrtvi", rekao je zvaničnik nakon što su timovi za pretragu pronašli olupinu helikoptera.

Nakon pogibije Raisija, vanredni izbori za predsednika Irana biće održani 28. juna, najavio je danas Mohsen Eslami, predsednik iranskog izbornog štaba.

Sahrana Ebrahima Raisija i njegove pratnje biće održana sutra, 21. maja, u iranskom gradu Tabrizu. 

Bela kuća je saopštila da ne vide znakove stranog mešanja u padu Raisijevog helikoptera, prenose mediji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće narodu i Vladi Islamske Republike Iran povodom smrti predsednika Ebrahima Raisija.

  • 20. maj 2024 • 20:54

    20:54

    Ambasador Izraela u UN osudio minut ćutanja za iranskog predsednika Raisija

    Ambasador Izraela u Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan osudio je danas Savet bezbednosti zbog odavanja pošte iranskom predsedniku Ebrahimu Raisiju koji je poginuo u helikopterskoj nesreći u Iranu.

    Prema rečima izraelskog ambasadora, SB UN se ne trudi da oslobodi izraelske taoce, ali danas je odao poštu čoveku koji je odgovoran za smrt hiljada ljudi u Iranu, Izraelu i širom sveta.

    "Šta je sledeće ? Minut ćutanja na godišnjicu Hitlerove smrti", zapitao se Erdan optužujući Savet bezbednosti UN da je postao "opasnost za svetski mir".

  • 20:48

    SAD: Iranske vlasti same krive za pad helikoptera

    Portparol Stejt departmenta Metju Miler je, komentarišući pad helikoptera u kojem je poginuo predsednik Irana Ibrahim Raisi, rekao da su iranske vlasti same krive za pad zato što su koristile helikopter star 45 godina u lošim vremenskim uslovima.

    "Pre svega, mi uopšte nećemo da se izvinjavamo za naš režim sankcija. Iranska vlada je koristila svoje letilice za transport opreme za podršku terorizmu, tako da ćemo nastaviti da u potpunosti sprovodimo sankcije. Iranska vlada je ta koja je odgovorna za odluku da upravlja helikopterom starim 45 godina u, kako je opisano, lošim vremenskim uslovima, a ne neki koji drugi akter", navode iz Stejt departmenta.

  • 20:42

    U Turskoj dan žalosti zbog pogibije Raisija i Amir-Abdulahijana

    Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je danas da je na sednici vlade odlučeno da u Turskoj bude proglašen dan žalosti zbog pogibije predsednika i šefa diplomatije Irana, Ebrahima Raisija i Hoseina Amir-Abdulahijana.

    "Na sastanku vlade odlučili smo da proglasimo dan nacionalne žalosti kako bismo podelili dubok bol koji je doživeo iranski narod", rekao je Erdogan, prenosi Anadolija.

  • 20:41

    Stejt department: Iran od SAD tražio pomoć nakon pada helikoptera u kojem je bio Raisi

    Iran je zatražio pomoć od Vašingtona nakon što se u planinama nedaleko od granice sa Azerbejdžanom srušio helikopter u kojem je bio iranski predsednik Ebrahim Raisi, saopštio je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler.

    On je novinarima rekao da SAD "iz logističkih razloga" nisu mogle da pruže pomoć Iranu, prenosi Rojters.

    Naglasio je da Raisijeva smrt ne menja "fundamentalni stav Vašingtona prema Iranu".

  • 19:21

    Teheran: Vanredni predsednički izbori biće održani 28. juna

    Nakon pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija, vanredni izbori za predsednika Irana biće održani 28. juna, najavio je danas Mohsen Eslami, predsednik iranskog izbornog štaba.

    "Četrnaesti predsednički izbori u Iranu biće održani 28. juna", rekao je Eslami, a prenosi novinska agencija Irans Mehr.

    Dodao je da je od Saveta staratelja zatraženo da započne registraciju predsedničkih kandidata pre 28. maja.

  • 17:59

    Vučić uputio saučešće narodu Irana: Raisi je bio iskreni i dosledni prijatelj Srbije

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće narodu i Vladi Islamske Republike Iran povodom smrti predsednika Ebrahima Raisija.

  • 17:18

    Knjiga žalosti u Ambasadi Irana povodom pogibije predsednika od sutra do petka

    Knjiga žalosti u Ambasadi Irana povodom pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija i drugih zvaničnika biće otvorena od sutra do petka.

    Ambasada Irana saopštila je da je knjigu otvorila juče, a da će svi zainteresovani moći da se upišu u navedenom roku u zgradi Ambasade na adresi Mihaila Mike Jankovića 3, od 10 do 15 časova.

  • 16:54

    Iranski mediji potvrdili: Tehnički kvar je bio uzrok pada

    Uzrok pada helikoptera u kojem se nalazio predsednik Irana Ibrahim Raisi je tehnički kvar letelice, prenosi iranska agencija IRNA.

    "Raisi je mučenički stradao u nedelju usled pada helikoptera koji se dogodio zbog tehničkog kvara letelice", navodi se u saopštenju agencije.

  • 16:35

    Minut ćutanja za Raisija i u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih Nacija

    Savet Bezbednosti Ujedinjenih Nacija odao je minutom ćutanja počast preminulom iranskom predsedniku i ministru spoljnih poslova, javlja dopisnik Sputnjika.

  • 16:11

    Turska: Sistem za komunikaciju u hitnim slučajevima nije radio

    Ministarstvo saobraćaja Turske saopštilo je da sistem za komunikaciju u hitnim slučajevima u helikopteru poginulog predsednika Irana Ebrahima Raisija  nije radio. 

    Kako je saopšteno, sistema ili nije ni bilo, ili je bio isključen. 

image