Svet

Raisi: Izrael bi mogao da nestane, ako se usudi na novi udar

Ako Tel Aviv ponovo napravi grešku i napadne iransku teritoriju, suočiće se sa potpuno drugačijim posledicama, poručio je iranski predsednik
Raisi: Izrael bi mogao da nestane, ako se usudi na novi udar© Tanjug/Mert Gokhan Koc/Dia Images via AP, File

Izrael bi mogao da nestane, ako se usudi na drugi napad na Iran, poručio je iranski predsednik Ibrahim Raisi, obraćajući se studentima Univerziteta Lahore u Pakistanu, prenosi IRNA.

"Ako Izrael ponovo napravi grešku i napadne iransku teritoriju, suočiće se sa potpuno drugačijim posledicama. Pitanje je hoće li od Izraela nešto ostati", rekao je Raisi.

Iranski predsednik je prošle nedelje poručio da naredna iranska operacija protiv Izraela neće biti "ograničena" da je prethodna operacija bila kaznenog, ali ne i sveobuhvatnog karaktera.

Izrael je početkom aprila napao iranski generalni konzulat u Damasku kada je ubijeno sedam iranskih oficira među kojima su dva viša generalna savetnika.

Dve nedelje kasnije, Teheran je odgovorio udarom na teritoriju Izraela, lansirajući do nekoliko stotina dronova i projektila, uključujući hipersonične rakete "fatah".

Generalštab iranskih oružanih snaga je tada saopštio da je Teheran završio operaciju i da ne planira da je nastavi. Ali da će, ako Izrael preduzme mere odmazde, sledeća iranska operacija biti većeg obima.

Izrael je u noći 19. aprila izveo "ograničeni" uzvratni udar na ciljeve u Iranu koristeći dronove.

image
VV inauguration
banner