Svet

Tresla se gora, rodio se miš: Da li je kriza između Irana i Izraela (za sada) gotova?

Verujem da možemo očekivati da se na ovome stvar za sada završava, kaže Srboljub Peović za RT Balkan
Tresla se gora, rodio se miš: Da li je kriza između Irana i Izraela (za sada) gotova?Getty © Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Jutrošnji napad na iransku provinciju Isfahan možda najbolje opisuje srpska poslovica o tektonskim aktivnostima i glodarima, a Srboljub Peović sa Instituta za evropske studije kaže za RT Balkan da je to najverovatnije epilog najnovije bliskoistočne krize (bar za sada).

Na međunarodnoj sceni je zavladala opipljiva strepnja nakon što je Teheran odlučio da na udar na svoj konzulat u Damasku u kojem je ubijeno sedam visoko pozicioniranih iranskih oficira odgovori lansiranjem stotina dronova i raketa na izraelsku teritoriju, što predstavlja potez bez presedana u istoriji neprijateljstva ove dve zemlje.

Predsednik SAD Džozef Bajden je odmah poručio izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da proglasi pobedu u ovoj najnovijoj razmeni i da ne odgovara na napad Irana, istakavši da Vašington neće podržati Tel Aviv u bilo kakvoj ofanzivnoj akciji protiv Izraela, preneo je tada "Aksios".

Iako je Izrael ostao pri stavu da će odgovora biti, a tvrdolinijaši iz Netanjahuovog kabineta smatrali da bi nedostatak istog uverio Teheran da je promenio "pravila igre", činjenica da je podrška Amerike izostala bila je jasan pokazatelj da ni do kakvog značajnog odgovora neće doći, kaže naš sagovornik.

"Prva i osnovna stvar je da Izrael ima doktrinu da nikad ne poriče ili priznaje svoju umešanost u napade na Bliskom istoku, i to ne treba očekivati" ni u ovom slučaju, kaže Peović.

Kako napominje, razlika je bila i u tome što je ovog puta Moskva stala na stranu Teherana.

"Moramo se podsetiti da je tokom prethodnih godina Rusija bila jedna vrsta tampon zone, ali i posrednik između ovih dveju regionalnih sila, pogotovo na prostoru Sirije, odnosno između Golanske visoravni i prvih iranskih položaja nekoliko kilometara dalje", ističe Peović.

Takva situacija, ocenjuje, je značila da Izrael nije imao izbora da pokrene neku veću ofanzivu.

"Verujem da možemo očekivati da se na ovome stvar za sada završava", zaključuje Peović.

Podsetimo, pre nego što je do izraelskog napada došlo, predsednik Irana Ibrahim Raisi obećao je "bolan" odgovor i na "najmanju akciju protiv interesa Irana".

Međutim, budući da je izbor "pobednika" u najnovijoj eskalaciji podložan interpretaciji obeju strana, čini se je Teheran takođe zadovoljan ovakvim zaključkom.

Dok su iranski državni mediji preneli da su PVO sistemi uništili tri drona pre nego što su uspeli da učine bilo kakvu štetu, portparol Iranske svemirske agencije Hosein Dalirian ismejao je napad izjavom da su ga Amerikanci "sanjali", a da se "napad sa nekoliko dronova... nigde u svetu ne smatra napadom".

Povrh toga, Ibrahim Raisi nije ni pomenuo jutrošnji incident na današnjem obraćanju u provinciji Semnan , istakavši da je uzvratni napad Irana na Izrael pokazao, kako je naveo, autoritet, čeličnu volju i jedinstvo iranskog naroda.

image
VV inauguration
banner