Svet

Kontakt grupa za odbranu Ukrajine: Podrška tzv. Kosova, "neosporan suverenitet država"

Prištinske vlasti osetile su se pozvanim da pričaju o suverenitetu
Kontakt grupa za odbranu Ukrajine: Podrška tzv. Kosova, "neosporan suverenitet država"© Photo by Rasit Aydogan/Anadolu via Getty Images

Veze takozvanog Kosova i Ukrajine sve su bliskije, a to pokazuje i sastanak Kurtijevog ministra odbrane Ejupa Maćedoncija sa komandantom Kosovskih bezbednosnih snaga (FSK) general-potpukovnikom Baškimom Jašarijem i Kontakt grupom za odbranu Ukrajine.

Tokom ovog skupa, navodi "Albanijan post", ponovo je potvrđena podrška Prištine Ukrajini.

Na sastanku koji je vodio sekretar za odbranu Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin, prema Maćedoncijevim rečima, razgovaralo se o trenutnoj situaciji u Ukrajini i vojnoj pomoći Ukrajini i njenom narodu "koji se suočava sa ruskim agresorom".

"Kosovo stoji uz Ukrajinu jer je to ispravno, u pitanju je sloboda naroda i neosporni suverenitet država", napisao je Maćedonci, inače ministar lažne države čije je proglašenje predstavljalo udar na suverenitet države članice Ujedinjenih nacija, odnosno Srbije.

Što bi se reklo - ko o čemu, "Kosovo" o suverenitetu.

Tokom aprila, Priština je poslala prvi paket podrške Ukrajini, koji je uključivao taktičke kamione, taktička vozila i vojna oklopna vozila.

Kurtijeva vlada je je 23. jula 2023. uvela i 11. paket sankcija Rusiji i Belorusiji.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala rekla je da je usvajanje ovog paketa snažan dokaz posvećenosti "Kosova" pravdi i miru. O toj njihovoj posvećenosti, najbolje govori neprestano maltretiranje nealbanskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini.

image