Svet

Američki predsednik spreman da razgovara sa Putinom o okončanju sukoba u Ukrajini

Američki predsednik izrazio spremnost da razgovara sa ruskim liderom Vladimirom Putinom
Američki predsednik spreman da razgovara sa Putinom o okončanju sukoba u Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Predsednik SAD Džozef Bajden i predsednik Francuske Emanuel Makron izjavili su da će Rusiju smatrati odgovornom za "široko dokumentovanu svirepost i ratne zločine".

Makron boravi u prvoj poseti lideru SAD otkako je Bajden stupio na funkciju početkom 2021. godine.

U zajedničkoj izjavi, dvojica lidera iskazala su "čvrstu rešenost da Rusija treba da odgovara za široko dokumentovanu svirepost i ratne zločine, koje su počinile i njene regularne vojne snage i njene paravojne jedinice u Ukrajini", prenosi Rojters.

"Spreman sam da razgovaram sa Putinom, ako je on zainteresovan da se sukob okonča", rekao je Bajden i naglasio da će to uraditi samo posle konsultacija sa NATO saveznicima.

Američki predsednik je rekao da trenutno ne planira da kontaktira ruskog lidera koji, kako je rekao, nije pokazao spremnost da okonča sukobu Ukrajini.

"Ako do toga dođe, rado ću, posle konsultacijama sa prijateljima iz Francuske i NATO, sesti sa Putinom da čujem šta mu je na umu", rekao je Bajden.

Moskva je u mnogo navrata pozivala Kijev na pregovore, što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski do sada kategorički odbijao.

"Postoji jedan racionalan način da se ovaj rat završi: Putin bi mogao da se povuče iz Ukrajine. Čini se da to neće učiniti", izjavio je Bajden, i ocenio da Rusija "plaća veoma visoku cenu što to ne čini."

Makron, čija se administracija do sada zalagala za završetak konflikta u Ukrajini, izjavio je da će Francuska povećati vojnu pomoć koju šalje kijevskom režimu, prenosi "Njujork Tajms".

"Nikada nećemo pozivati Ukrajince da naprave kompromis koji za njih neće biti prihvatljiv", dodao je Makron. 

Portal "Politiko" preneo je, pozivajući se na neimenovane izvore, da Francuska više nema oružja koje može da pošalje Kijevu.

Poslanik Državne dume Rusije Mihail Šeremet izjavio je danas da treba osnovati međunarodni sud koji će se baviti istragom ratnih zločina tokom sukoba u Ukrajini, ali da je kijevski režim taj koji treba da bude pod istragom.

Bajden se ne izvinjava zbog ugrožavanja evropske industrije

Dvojica lidera dotakla su se i pitanja američkog Zakona o smanjenju inflacije (IRA), koji je u Evropi naišao na kritike zbog toga što čini evropsko tržište manje konkurentnim u odnosu na SAD, u trenutku kada je ekonomija Starog kontinenta pritisnuta posledicama sankcija koje je Zapad uveo Rusiji od početka vojne operacije u Ukrajini.

Bajden je dodao da se neće izvinjavati zbog efekta koji su subvencije imale na evropsko tržište, i da se propusti u zakvim zakonima mogu naknadno popraviti.

"Postoje izmene koje možemo da učinimo i koje mogu suštinski da olakšaju evropskim zemljama da učestvuju i/ili da ostanu same", izjavio je on.

SAD i Francuska su najavile formiranje zajedničke radne grupe za rešavanje trgovinskih sporova oko pitanja čiste energije koja su proistekla od Zakona o smanjenju inflacije, ukazuje Rojters.

Bajden i Makron takođe su obećali da će se koordinisati po pitanju "izazova koji Kina predstavlja međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, uključujući poštovanje ljudskih prava", i dodali "da će raditi zajedno sa Kinom na važnim globalnim pitanjima poput klimatskih promena".

image