Svet

Supruga Džordža Klunija preporučila hapšenje Netanjahua

Amal Kluni do sada je radila na nizu slučajeva koji se odnose na međunarodno pravo, a prihvatila je poziv suda da bude savetnik u ovom slučaju jer veruje u vladavinu zakona i potrebu da se zaštite životi civila
Supruga Džordža Klunija preporučila hapšenje NetanjahuaGetty © Photo by Leon Neal/Getty Images

Advokat za ljudska prava Amal Kluni bila je specijalni savetnik u istrazi Međunarodnog krivičnog suda (MKS) koji je zatražio izdavanje naloga za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua i lidera Hamasa, piše "Gardijan".

Glavni tužilac suda Karim Kan zahvalio je Klunijevoj u izjavi, navodeći da je ona bila deo "panela stručnjaka za međunarodno pravo" kome se obratio za savet.

"Komisija je sastavljena od stručnjaka sa ogromnim ugledom u međunarodnom humanitarnom i krivičnom pravu", naveo je Kan.

U izjavi koju je objavila Kluni fondacija za pravdu navedeno je da je ona učestvovala u slučaju u kojem je MKS zatražio nalog za hapšenje Netanjahua, te ministra odbrane Izraela Joava Galanta, kao i lidera Hamasa za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

"Pre više od četiri meseca tužilac MKS je zatražio da mu pomognem u proceni dokaza o sumnji za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Izraelu i Gazi. Pristala sam i pridružila se panelu međunarodnih pravnih eksperata. Zajedno smo se uključili u opsežan proces pregleda dokaza i pravne analize u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu", navela je Amal Kluni.

Prema njenim rečima, uprkos različitom poreklu, pravni nalazi eksperata su jednoglasni, a jednoglasno su i utvrdili da je sud nadležan za zločine počinjene u Palestini i od strane palestinskih državljana.

"Jednoglasno zaključujemo da postoje razumni razlozi da se veruje da su lideri Hamasa Jahja Sinvar, Muhamed Dejf i Ismail Hanije počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući uzimanje talaca, ubistva i zločine seksualnog nasilja. Jednoglasno zaključujemo da postoje razumni razlozi da se veruje da su izraelski premijer Benjamin Netanjahu i izraelski ministar odbrane Joav Galant počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući gladovanje kao metod ratovanja, ubistva, progone i istrebljenje", istakla je Amal Kluni.

Supruga holivudskog glumca Džordža Klunija do sada je radila na nizu slučajeva koji se odnose na međunarodno pravo, a prihvatila je poziv suda da bude savetnik u ovom slučaju jer veruje u vladavinu zakona i potrebu da se zaštite životi civila.

"Zakon koji štiti civile u ratu uspostavljen je pre više od 100 godina i primenjuje se u svakoj zemlji na svetu bez obzira na razloge sukoba", rekla je Klunijeva.

Dodala je da kao advokat za ljudska prava nikada neće prihvatiti da život jednog deteta ima manju vrednost od života drugog.

"Ne prihvatam da bilo koji sukob treba da bude van domašaja zakona, niti da bilo koji počinilac bude iznad zakona", zaključila je Amal Kluni.

image