Svet

Američki kongresmeni prete MKS-u: "Preventivna mera" zbog optužnice protiv Izraelaca

Senatori i članovi Predstavničkog doma iz redova obe američke partije zapretili su sankcijama protiv osoblja MKS ako podnesu optužnice protiv izraelskih zvaničnika
Američki kongresmeni prete MKS-u: "Preventivna mera" zbog optužnice protiv IzraelacaGetty © Selman Aksunger/Anadolu

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa pripremaju zakon kojim bi sankcionisali zvaničnike Međunarodnog krivičnog suda (MKS) kao "preventivnu meru" protiv potencijalnih optužnica protiv izraelskih zvaničnika, saznaje portal "Aksios".

Proizraelski kongresmeni iz obe američke partije u više navrata su upozorili MKS da "rizikuje posledice" ukoliko bude podneo optuže protiv Izraelaca.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, republikanac iz Teksasa Majkl Mekol, potvrdio je da je takav zakon u pripremi, kao i da su pojedini republikanci u kontaktu sa tužiocem MKS-a Karimom Kanom.

"Želimo da mu ukažemo da je ići putem naloga za hapšenje zaista loša ideja i da će to uništiti odnos (sa nama)", rekao je on za "Aksios".

Mekol je dodao da oni "ne znaju da li je podizanje optužnica izvesno" ali da je, ako do njih dođe, američki odgovor spreman. On je rekao da neće predložiti usvajanje tog zakona "ako ne bude morao".

Republikanski senator Tom Koton je ranije predložio nacrt zakona kojim bi se sankcionisali zvaničnici MKS-a koji su uključeni u procese protiv američkih saveznika koji ne priznaju jurisdikciju tok suda, poput Izraela.

Koton je predvodnik grupe republikanskih senatora koji su u ponedeljak poslali pismo Kanu, u kom ga upozoravaju da bi optužnice "dovele do oštrih sankcija protiv njega i institucije za koju radi".

Kan je u saopštenju prošlog petka rekao da njegova kancelarija "nastoji da se konstruktivno angažuje sa svim zainteresovanim stranama kad god je takav dijalog u skladu sa njenim mandatom", kao i da "deluje nezavisno i nepristrasno".

"Međutim, ta nezavisnost i nepristrasnost su narušeni kada pojedinci prete da će se osvetiti sudu ili osoblju suda", naglasio je on i dodao da pokušaji uticaja na sud moraju momentalno da prestanu.

image