Svet

Skandal sa prisluškivanjem potresa izbornu kampanju u Bugarskoj

U javnost procurili godinu dana stari snimci sastanka lidera stranke povezane sa političkom grupom "Obnovimo Evopu"
Skandal sa prisluškivanjem potresa izbornu kampanju u BugarskojGetty © Anadolu / Contributor

Procurili snimci političara iz liberalne bugarske stranke "Nastavljamo promene" u kojima se čuje da partija ima "keša" na raspolaganju, uzdrmali su predizbornu kampanju u Bugarskoj, ali i EU budući da su izbori zakazani za isti dan.

Na snimku sastanka od pre godinu dana, čuje se kako zvaničnici stranke razgovaraju o tome kako da finansiraju svoju kampanju za parlamentarne izbore u aprilu 2023. godine.

Asen Vasilev, jedan od lidera stranke povezane sa liberalnom političkom grupom u Evropskom parlamentu "Obnovimo Evropu" i dosadašnji ministar finansija aprila, na snimku kaže da imaju "mnogo nezvaničnog novca u gotovini".

"Nemamo šta da krijemo – mi nismo ukrali novac u džakovima od (izgradnje) autoputeva, nismo ucenjivali ili iznuđivali kompanije", saopšteno je iz "Nastavljamo promene".

Stranka ipak nije objasnila šta se podrazumeva pod "nezvaničnim novcem u gotovini", navodi "Euraktiv".

"Sastanci političke stranke su prisluškivani. Ako DANS (kontraobaveštajna služba) i druge specijalne službe zaista nisu uključene, očekujemo i njihovu reakciju", dodaju iz te stranke.

Predizborne ankete pokazuju da će "Nastavljamo promene" zauzeti drugo mesto na parlamentarnim izborima, sa 17,5 odsto glasova.

Lider GERB-a Bojko Borisov, čija stranka je favorit sa podrškom od 27 odsto, optužio je "Nastavljamo promenu" za kupovinu glasova i pranje novca.

Bugarska je upala u političku krizu nakon pada proevropske vlade premijera Nikolaja Denkova u aprilu.

image