Svet

Dvojica favorita na izborima u Bugarskoj na listi SAD zbog korupcije

Dvojica uticajnih nosilaca liste na izborima u Bugarskoj, nalaze se i na crnoj listi SAD zbog korupcije
Dvojica favorita na izborima u Bugarskoj na listi SAD zbog korupcijeGetty © NurPhoto / Contributor

Političari Vasil Božkov i Deljan Peevski, nosioci liste svojih stranaka i favoriti na predstojećim izborima u Bugarskoj, nalaze se i na američkoj crnoj listi osoba koje krše takozvani "Magnitski zakon" o korupciji.

Peevski je na američkoj "crnoj listi" od 2021. godine, a na vanredne izbore izlazi sa ciljem da dovede svoj DPS (Preporod) na drugo mesto i postane "remetilački" faktor u bugarskom parlamentu, piše "Euraktiv".

Božkov je biznismen koji je stekao ogromno bogatstvo u poslu sa kladionicama. Kada je 2020. bugarsko tužilaštvo pokrenulo krivični postupak protiv njega, pobegao je u Dubai odakle se vratio u avgustu 2023. i određen mu je kućni pritvor.

Nakon što je objavio da će biti nosilac liste stranke CENTAR, sud u Sofiji ga je pustio na slobodu uz kauciju od 130.000 leva (65.000 evra), omogućivši tako bugarskom biznismenu, zvanom Lobanja, da aktivno učestvuje u predizbornoj kampanji.

Božkov, koji je na crnoj listi SAD od 2021. godine, suočava se sa više od 16 optužbi, grupisanih u tri velika krivična dela. Prema bugarskim tužiocima, on je optužen za neplaćanje skoro 700 miliona leva (350 miliona evra) naknada za kockanje, nezakonito posedovanje antikviteta i podsticanje na ubistvo.

Božkov tvrdi da je žrtva represije bivšeg premijera Bojka Borisova i zarekao da će se boriti protiv  političkog statusa kvo u Bugarskoj, tvrdeći da je njegova partija jedina alternativa. 

"Moramo se boriti protiv njih. Potpuno sam ozbiljan. Borimo se protiv Borisova i Peevskog", poručio je svojim pristalicama.

image