Svet

Bugarska partija Preporod u Moskvi: Rusija može biti samo partner i saveznik

Iz stranke su saopštili da su bili u poseti i Mađarskoj, te da je sledeća Moldavija – cilj je jačanje partnerstva
Bugarska partija Preporod u Moskvi: Rusija može biti samo partner i saveznikGetty © Photo by Hristo Vladev/NurPhoto via Getty Images

Delegacija bugarske proruske desničarske partije Preporod boravila je u Moskvi na poziv stranke Jedinstvena Rusija predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, saopštila je Diplomatska akademija Ministarstva spoljnih poslova Rusije, te objavila fotografiju četvorice gostiju – Angela Georigijeva, Koste Stojanova, Danijela Petrova i Ivelina Parvanova.

Takođe, Preporod je potvrdio posetu, dodavši da su boravili i u Mađarskoj, te da se spremaju i za Moldaviju sa ciljem jačanja partnerstava širom sveta, preneo je "Euraktiv".

Bugarskim poslanicima je predstavljen i novi spoljnopolitički koncept Ruske Federacije, saopštila je Diplomatska akademija.

Preporod je treća politička snaga u bugarskom parlamentu, sa osvojenih 14,3 odsto glasova na poslednjim parlamentarnim izborima. Prorusku orijentaciju dele s Bugarskom socijalističkom partijom i nekoliko manjih stranaka.

Partiju podržava krajnja desnica koja ne želi da Bugarska uđe u evrozonu i insistira na neutralnosti u sukobu u Ukrajini, a pozivala je i na izlazak države iz NATO-a.

Lider Preporoda Kostadin Kostadinov bio je na diplomatskom prijemu u ruskoj ambasadi u junu 2023, kada je izjavio da Rusija može biti samo partner i saveznik Bugarske.

U međuvremenu je i mala proruska stranka ABV objavila da je pozvana u Moskvu. Prvi čovek te stranke Rumen Petkov, bivši ministar unutrašnjih poslova (2005–2008) u vladi Sergeja Staniševa, održaće govor u Moskvi na temu "Političko-pravni aspekti suprotstavljanja savremenim oblicima neokolonijalizma".

image