Svet

Patriotski zaokret Bugarske socijalističke partije: Ne "trećem polu" i sankcijama Rusiji

BSP trenutno ima 10 odsto poslanika u bugarskom parlamentu
Patriotski zaokret Bugarske socijalističke partije: Ne "trećem polu" i sankcijama Rusijiwww.globallookpress.com © Hristo Vladev/ZUMAPRESS.com

Bugarska socijalistička partija (BSP), koja je deo socijalista EU (PES), objavila je ove nedelje da zvanično formira širu koaliciju sa proruskim i nacionalističkim strankama, javlja "Euraktiv".

Bugarska socijalistička partija je revnosno držala nedvosmislenu prorusku poziciju, prevashodno kao direktni naslednik Komunističke partije koja je bila na vlasti u Bugarskoj nakon Drugog svetskog rata sve do 1989. godine.

Aktuelni lider stranke Kornelija Ninova, piše portal, preusmerila je levo-progresivni politički karakter stranke u pravcu nacionalističke retorike. Trenutno BSP ima 10 odsto poslanika u bugarskom parlamentu.

"Mi smo protiv zastave kojom Partija evropskih socijalista (PES) maše poslednjih godina kako bi primenila Istanbulsku konvenciju, kako bi priznala treći rod koji nema veze sa biološkim polom", objasnila je Ninova dodajući da njena partija ne odobrava uvođenje sankcija Rusiji.

Ona je patriotski zaokret BSP objasnila promenama na globalnom nivou.

"Srećna sam zbog pobede Roberta Fica u Slovačkoj. Klatno se kreće od ekstremnog liberalizma do druge krajnosti – fašizma. Moramo to da zaustavimo na sredini", rekla je Ninova i navela da je moto patriotskog saveza – "zaštita bugarskih interesa u EU".

Prvi test za bugarsku nacionalističku levicu biće evropski izbori u junu, na kojima će se, ocenjuje "Euraktiv", BSP takmičiti sa proruskom evroskeptičnom strankom Vazraždane, odnosno Preporod, koja insistira na prekidu članstva Bugarske u NATO-u i dovodi u pitanje članstvo zemlje u EU.

Ninova je najavila da će u novom levo-nacionalističkom bloku biti 16 partija sa kojima je BSP sarađivao na poslednjim lokalnim izborima krajem oktobra.

image