Svet

Litvanija planira da umesto propisanih dva izdvaja tri odsto BDP-a za NATO

Novi paket uključuje porez na korporacije, akcize na duvan, alkohol i gorivo
Litvanija planira da umesto propisanih dva izdvaja tri odsto BDP-a za NATOGetty © Thierry Monasse

Litvanija, koja je članica NATO-a, povećaće poreze na korporacije, gorivo i alkohol, u okviru paketa mera za prikupljanje dodatnih sredstava za odbranu, rekla je u utorak ministarka finansija Gintare Skaiste.

Predložene mere uključuju povećanje korporativnog poreza, sa 15 na 16 odsto, kao i povećanje akciza na alkohol, duvan i gorivo.

Ovaj paket predviđa i povećanje poreza za mala preduzeća, kao i ukidanje posebnog režima za sektor osiguranja i zdravstva.

Takođe, mera koja je trebalo da istekne u januaru naredne godine, o porezu na neočekivane prihode za banke, biće zadržana još godinu dana.

"Predviđeno da se izuzetne okolnosti u finansijskom sektoru nastave barem do 2025. godine, zbog čega se menja i zakon o porezu za banke", rekla je Skaiste.

Kako je dodala ministarka, prihodi od povećanja poreza će početi da pristižu 2026. godine, ali Vlada očekuje da će deo ovih sredstava biti dostupan već sledeće godine, dodala je ministarka.

Mere uključuju i izdavanje obveznica za odbranu i usmeravanje 25 miliona evra iz prihoda opština za vojne troškove.

Kako je rekla Skaiste, ova sredstva će se koristiti za izgradnju skloništa i nabavljanje opreme za civilnu zaštitu.

Vlada nastoji da prikupi još 400 miliona evra kako bi mogla da pokrije vojne rashode od tri odsto BDP-a za 2025. godini, što je više od praga NATO-a od dva odsto, navela je litvanska ministarka.

Ova sredstva će biti potrošena na finansiranje raspoređivanja nemačke brigade i na jačanje vojnih sposobnosti Litvanije.

Nemačka planira da u ovoj zemlji stalno stacionira jednu oklopnu brigadu u punom sastavu.

Litvanija ima granicu sa ruskom enklavom Kalinjingrad kao i sa Belorusijom, koja je bliski saveznik Moskve.

image