Svet

Nova pravila diplomatije: Litvanski ministar spoljnih poslova neće da izjavi saučešće Iranu

"Diplomatsko" ponašanje šefa litvanske diplomatije posle smrti iranskog predsednika
Nova pravila diplomatije: Litvanski ministar spoljnih poslova neće da izjavi saučešće IranuGetty © NurPhoto / Contributor

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis odbio je da izrazi saučešće Iranu posle smrti predsednika Ebrahima Raisija i ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolhijana.

Iranski zvaničnici stradali su u padu helikoptera proteklog vikenda.

Prema dosadašnjim pravilima diplomatije ali i kućnog vaspitanja, u takvim slučajevima, izražava se saučešće, čak i ako se o pokojniku ne misli sve najlepše. Ili se, makar, ćuti.

Međutim, litvanski diplomata, kome je obožavani pradeda bio nacista, glavni upravnik koncentracionih logora i potpisnik pravnog akta o nacionalizaciji jevrejske imovine, odlučio je obnaroduje svoja moralna načela.

"Nije mi prijatno da izražavam saučešće dok Iran šalje dronove koji se koriste protiv civila u Ukrajini", naveo je on na Iksu.

Moguće je da je Landsbergis naučio na iskustvu visokog zvaničnika EU Šarla Mišela koji se našao na udaru kritika zbog toga što je Brisel ponudio pomoć Teheranu u potrazi i kasnije izrazio saučešće zbog smrti iranskog lidera.

Iran optužuju da snabdeva Rusiju dronovima za njenu Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

image