Svet

Aktuelni predsednik i vatreni pristalica Kijeva pobedio u prvom krugu izbora u Litvaniji

Drugi krug izbora se očekuje 26. maja
Aktuelni predsednik i vatreni pristalica Kijeva pobedio u prvom krugu izbora u LitvanijiGetty © Beata Zawrzel/NurPhoto

Litvanska Centralna izborna komisija saopštila je danas da je na jučerašnjim predsedničkim izborima aktuelni predsednik Gitanas Nauseda osvojio ubedljivo najviše glasova, odnosno 44,54 odsto.

Drugo mesto je osvojila premijerka Ingrida Šimonite sa 19,94 odsto, na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova.

Svoje pravo glasa je iskoristilo 59,37 odsto građana Litvanije, što je najviša izlaznost u toj državi u poslednje dve decenije, a pošto ni Nauseda ni Šimonite nisu osvojili više od 50 odsto glasova, održaće se i drugi krug izbora 26. maja, prenosi litvanski portal "Delfi".

Nauseda i Šimonite su već išli na drugi krug predsedničkih izbora 2019. godine, a tada je Nauseda osvojio 66,53 a Šimonite 33,47 odsto glasova.

Rojters navodi da je Nauseda, koji se inače istakao kao vatreni pobornik Ukrajine u sukobu s Rusijom, u fokus svoje kampanje stavio bezbednosne "probleme" u baltičkim državama.

Nešto više od polovine stanovnika Litvanije veruje da je moguće ili vrlo verovatno da će ih Rusija napasti, pokazala je anketa "ELTA/Baltijos Tyrimai".

Istovremeno sa predsedničkim izborima održan je i referendum na kojem se glasalo o ukidanju odrednice iz ustava Litvanije prema kojoj se ne dozvoljava dvojno državljanstvo građanima Litvanije.

Za ukidanje je bilo 73,94 odsto građana koji su odazvali referendumu, što nije bilo dovoljno sa izlaznošću od 59,02 odsto, jer je za izmenu ustava u Litvaniji neophodno 50 odsto glasova svih glasača u toj zemlji.

image