Svet

Ministar spoljnih poslova Litvanije najavio: Vilnjus bi mogao da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu

Naše trupe su obučavale Ukrajince u Ukrajini pre rata i mi to radimo već godinama. Tako da bi povratak ovoj tradiciji mogao biti sasvim izvodljiv, poručio je Gabrijelijus Landsbergis
Ministar spoljnih poslova Litvanije najavio: Vilnjus bi mogao da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis je rekao da postoji mogućnost da će ad hok koalicija zapadnih zemalja poslati vojne instruktore u Ukrajinu uz podršku protivvazdušne odbrane.

U razgovoru za "Gardijan", nakon sastanka sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Kameronom u Londonu, Landsbergis je podržao britanskog ministra spoljnih poslova u izjavi da bi Ukrajina mogla da upotrebi oružje britanske proizvodnje protiv Rusije.

Landsbergis, koji ministarsku funkciju obavlja četiri godine, već dugo poziva na oštriju akciju protiv Rusije, ali njegove poslednje izjave su pokazale da u delovima Evrope postoji podrška za radikalniju politiku prema Moskvi koju od skoro propagira francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron je šokirao mnoge kada je izjavio da Zapad "ne bi trebalo da isključi slanje trupa u Ukrajinu".

"Naše trupe su obučavale Ukrajince u Ukrajini pre rata i mi to radimo već godinama. Tako da bi povratak ovoj tradiciji mogao biti sasvim izvodljiv", rekao je Landsbergis, dodajući da bi to "mogao biti prvi korak u inicijativi predsednika Makrona".

On je kazao da je predlog da se Ukrajinci obučavaju unutar njihove zemlje "praktičniji" od obuke koja se odvija na teritoriji članica NATO-a.

"Ne morate da ih transportujete. U Ukrajini imate sve što im je potrebno", rekao je on. "Instruktori u Ukrajini mogu da se brane protivvazdušnom odbranom, a to zauzvrat implicira da bi deo ukrajinskog neba bio zaštićen (zapadnom) protivvazdušnom odbranom."

Landsbergis je naglasio da bi taj potez "Putinu rekao da nije na njemu da odlučuje o načinu na koji pomažemo Ukrajini. Umesto toga, videćemo šta je potrebno i prilagođavamo se situaciji jer se situacija ne popravlja".

On je rekao da je litvanski parlament već dao vladi mandat za izvođenje obuke unutar Ukrajine, ali da bi to bilo najbolje uraditi kao deo veće koalicije.

Ipak, Landsbergis je priznao da "postoji mnogo frustracija" u vezi sa Ukrajinom.

"Ukrajinci bolno i jasno stavljaju do znanja, posebno Dmitrij Kuleba, ministar spoljnih poslova, koje su baterije za 'patriot' potrebne i kako će se koristiti. Nemoguće je to učiniti jasnijim", rekao je on.

Litvanski ministar je dodao da mu je "teško da zamisli" kako bi ta država mogla da prođe kroz sledeću zimu.

image