Svet

Ministar spoljnih poslova Turske ukazuje na opasnost od daljeg širenja sukoba u Gazi

Turski diplomata istakao je da "odluku o stvaranju dve države treba primeniti kako bi se pronašlo održivo rešenje" za bliskoistočno pitanje
Ministar spoljnih poslova Turske ukazuje na opasnost od daljeg širenja sukoba u Gazi© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Rizik od daljeg širenja sukoba u Gazi raste jer Zapad ne čini ništa da okonča krizu, rekao je ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan.

"Zapad je ćutao pred izraelskim ugnjetavanjem (Palestinaca) i humanitarnom krizom. Međunarodne organizacije su bile pasivne, a međunarodna pravila nedovoljna. Rizik daljeg širenja sukoba raste svakim danom, kao i pretnja društvenim tenzijama", rekao je Fidan.

Ministar je istakao da očekuje da će "turski svet zauzeti zajednički stav i dati primer međunarodnoj zajednici".

Visoki turski diplomata je naglasio da "odluku o stvaranju dve države (Izrael i Palestina) treba sprovesti kako bi se pronašlo održivo rešenje" za bliskoistočno pitanje i "okončalo nasilje koje je već ubilo desetine hiljada ljudi u pojasu Gaze, uključujući žene i decu". Fidan je napomenuo da Turska osigurava isporuku oko jedne trećine međunarodne humanitarne pomoći enklavi.

"Od samog početka naglašavamo važnost pravednog i trajnog rešenja problema. Palestinsku državu treba priznati i moramo da se fokusiramo na implementaciju rešenja dve države", rekao je on. Turski ministar spoljnih poslova je istakao da je Ankara kao kontrameru "obustavila trgovinu sa Izraelom".

"Najavili smo našu odluku da se pridružimo postupku protiv Izraela koji je Južna Afrika pokrenula pred Međunarodnim sudom pravde Ujedinjenih nacija. Međunarodni pritisak na Izrael treba pojačati u svim oblastima. Uz to, pozivam svu našu braću širom turskog sveta da podignu svoj glas protiv nasilja u Gazi i preduzmu konkretnije korake da se tome stane na kraj", rekao je Fidan.

image