Svet

"Politiko": Propao plan Berlina za isporuku "patriota" Kijevu

Jedan od razloga što se okleva da se pošalju "patrioti" je taj što su skupi — oko milijardu dolara po bateriji, i svaki projektil koji se ispali košta milione
"Politiko": Propao plan Berlina za isporuku "patriota" Kijevu© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Napori Nemačke da odgovori na vapaj Ukrajine za isporuku sistema protivvazdušne odbranu su uglavnom propali, jer drugi saveznici ne žele da slede njihov primer, piše "Politiko".

Podsećaju da je Berlin do sada obećao tri od svojih 11 američkih operativnih baterija "patriot", zajedno sa više od 50 samohodnih protivavionskih topova "gepard", kao i raketa vazduh-vazduh sposobnih da se suprotstave udaru balističkih projektila, bombi i dronova.

Već nedeljama, visoko rangirani nemački zvaničnici, pre svega ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i ministar odbrane Boris Pistorijus, javno izražavaju nadu da će saveznici ispuniti svoje obaveze i Ukrajini pokloniti baterije za vazdušnu i protivraketnu odbranu "patriot".

Dodatno slanje je "apsolutni prioritet", rekla je Berbok tokom posete Kijevu u utorak, i dodala da je Berlin pomogao da se prikupi milijardu evra za podršku ukrajinskoj protivvazdušnoj zaštiti.

Ali odziv drugih zemalja je pao, konstatuje briselski portal.

Berlin je u aprilu obećao da će Kijevu isporučiti treću Patriot bateriju američke proizvodnje iz svojih zaliha kako bi je ojačao protiv Rusije. Nadao se da će drugi slediti njen primer u okviru inicijative "Neposredne akcije protiv protivvazdušne odbrane", ali partnerske zemlje nisu voljne da to učine, izjavile su dve osobe upoznate sa razgovorima.

Iako nemačka inicijativa pokriva i alternative kao što su SAMP/T, NASAMS, HAVK, IRIS-T ili S-300 sistemi protivvazdušne odbrane, PVO sistemi "patrioti" koji proizvodi američki gigant "Rajteon" smatraju najefikasnijim.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg jasno je rekao da "postoje sistemi koji se mogu staviti na raspolaganje Ukrajini". Ali izvesti akciju da dospeju u ruke ukrajinskih vojnika nije lako.

Nema jedinstva među saveznicima

"Nema jedinstva među evropskim zvaničnicima", rekao je Niko Lange, bivši šef kabineta nemačkog ministarstva odbrane, a sada saradnik u istraživačkom centru CEPA.
"Nema osećaja za hitnost, postoji samo olakšanje sada kada Amerikanci ponovo isporučuju oružje, dodao je.

Ministarstvo odbrane Nemačke saopštilo je da su Belgija, Danska, Norveška, Kanada i Holandija obezbedile finansiranje Kijeva, a Francuska, Španija, Rumunija, Litvanija, Belgija, Sjedinjene Države i Velika Britanija obećavaju da poslati i rakete.

Letonija takođe želi da se pridruži programu, saopštilo je ministarstvo.

U deficit zbog "patriota" 

Jedan od razloga što se okleva da se pošalju "patrioti" je taj što su skupi — oko milijardu dolara po bateriji, i svaki projektil koji se ispali košta milione, ocenjuje "Politiko".

Štaviše, zemlje nisu spremne da prihvate izdvajanje iz sopstvene protivvazdušne odbranu za Kijev, rekao je Fabijan Hofman, istraživač koji radi na raketnoj tehnologiji na Univerzitetu u Oslu.

"Nemačka ulazi u ogroman deficit zbog isporuke 'patriota' Ukrajini", rekao je Hofman.

Od ostalih evropskih zemalja Španija i Grčka su do sada odbijale da prerasporede svoje protivvazdušne sisteme, iako Madrid šalje rakete. Poljska se takođe izjasnila da je protiv doniranja jedne od svoje jedinice, jer premijer Donald Tusk insistira da ne postoji konsenzus.

Rumuniju, koja se takođe graniči sa Ukrajinom, američki predsednik Džo Bajden je zamolio da učini taj potez, rekao je predsednik zemlje Klaus Johanis.

"Moram o tome da razgovaram u Vrhovnom savetu odbrane da vidimo šta možemo da ponudimo i šta možemo da dobijemo zauzvrat, jer je neprihvatljivo ostaviti Rumuniju bez protivvazdušne odbrane", rekao je Johanis tokom posete Beloj kući ovog meseca.

Neutralna Švajcarska ima pet baterija "patriota", ali do sada nije dala nikakav signal da je spremna da pošalje svoje sistem.

Problem je u tome što zemlje sporo izdaju narudžbine za zamene, ostavljajući prostor za popunu sopstvenog arsenala duži od dve godine.

"Oni žele zamenu jedan na jedan od države NATO-a", rekao je Hofman.

image