Svet

SAD žele "istaknutu" ulogu u posleratnoj Gazi

Sjedinjene Države su već glavni igrač u sukobu budući da podržavaju izraelsku vojnu kampanju protiv Hamasa
SAD žele "istaknutu" ulogu u posleratnoj GaziGetty © Photo by Abed Rahim Khatib/Anadolu via Getty Images

Sjedinjene Države žele da imaju "istaknutu" ulogu u Pojasu Gaze nakon završetka izraelske vojne operacije u palestinskoj enklavi, objavio je "Politiko" pošto je imao uvid u poverljivi dokument Stejt departmenta u kojem se predlaže formiranje privremene bezbednosne misije na toj teritoriji, ali i razgovarao sa četiri zvaničnika iz administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Amerika želi da ima "civilnog savetnika" bezbednosnih snaga, s tim da ne bi bio pozicioniran u Gazi kako se ne bi stvorio utisak da Vašington "diktira budućnost teritorije" već bi verovatno bio u Egiptu ili Jordanu.

Martovski tajni dokument predviđa da Amerikanac preuzme ulogu "generalnog direktora" buduće bezbednosne misije. Prema tom predlogu, snage bi se sastojale od otprilike 2.000 Palestinaca i 1.000 vojnika iz arapskih država. Njime bi komandovao oficir iz Izraela, Palestinske samouprave ili "idealno" Egipta.

Kako navodi briselski portal, Vašington još raspravlja o tome kolika bi ovlašćenja ovaj savetnik imao, ali svi zvaničnici koji su govorili za "Politiko" istakli su da je to deo plana da SAD igraju istaknutu ulogu u izvlačenju Gaze iz haosa.

Sjedinjene Države su već glavni igrač u sukobu budući da podržavaju izraelsku vojnu kampanju protiv Hamasa, dok sada, tokom faze intenzivnog planiranja, administracija radi na tome da se više partnera unutar i izvan SAD ujedini oko ideja za stabilizaciju posleratne Gaze – da se održi bezbednost i izbegne pobuna koja bi mogla da još više pogorša ratom razorenu enklavu.

Vremenski okvir za sprovođenje planova Vašingtona nije preciziran.

image