Svet

Zamka za Trampa: Kanje i Fuentes greškom otkrili svoje planove

Advokat Nik Gravante upozorio je Trampa da je večera za Dan zahvalnosti bila nameštaljka
Zamka za Trampa: Kanje i Fuentes greškom otkrili svoje planove© Принтскрин/Рамбл

Prašina koju je podigla večera Donalda Trampa sa reperom Kanje Vestom (koji je promenio ime u Ie) i ekstremno desničarskim aktivistom Nikom Fuentesom ne sleže se već danima. Gostujući u emisiji Aleksa Džonsa "Info vors", Ie je izveo "neverovatno antisemitsku tiradu", ali je ipak bio zasenjen informacijom da je ozloglašena večera na Dan zahvalnosti kod bivšeg američkog predsednika zapravo bila - nameštaljka.

Fuentes, koji je sa reperom bio u pomenutoj emisiji, ispričao je da je Ie sporne večeri poslao poruku Niku Gravanteu, umesto Fuentesu. Gravante je advokat bivšeg finansijskog direktora Trampove kompanije Alena Vajselberga, ali i advokat poznatog repera. 

Ie mu je u poruci poslao "neke informacije koje nam je dala Karen o tome kako ćemo imati sastanak sa Trampom, kako da pročitamo Trampov govor tela, koje stvari da izbegavamo, a koje bi bilo poželjno da kažemo", naveo je Fuentes. 

"Advokat je onda usred večere pozvao Trampa da mu kaže 'Karen Đorno je umešana, ovo je zamka'. Zaista je u pitanju nesporazum", pravdao se Fuentes i dodao da je Karen ranije radila za Trampa, pa je Tramp zato pomislio da je sve namešteno. 

Fuentes je dodao da je večera bila "veoma prijatna", ali je Tramp nakon telefonskog poziva potpuno promenio ton.

Loša predstava za Trampove protivnike 

Da bi priča bila još "pikantnija" za sve ljubitelje teorija zavera i Aleksa Džonsa, Ie je dao i niz antisemitskih komentara, od toga da "vidi dosta dobrih stvari kod Hitlera i da mu se Hitler dopada", do toga da "moramo da prestanemo da omalovažavamo naciste sve vreme".

"Ja sam nacista. Nacisti su prilično kul", rekao je Ie.

Ipak, za sve koji su pomislili da je ova "ispovest" bila vrhunac gostovanja, ubrzo je usledio nastavak u kome se razjasnila poenta celog igrokaza bizarnog dvojca Ie i Fuentes. 

Naime, odmah nakon što su ispričali kako su uživali na večeri kod Trampa dok im zli jezici nisu pokvarili idilu i zatim  pohvalili Hitlera, obojica su "požurili" da se izjasne kao obožavaoci Vladimira Putina i Rusije. 

"Ja, naravno, veoma podržavam Putina i Rusiju", rekao je Fuentes. 

"I ja, takođe", dodao je Ie. 

Amaterska predstava je odigrana za sve koji sa nestrpljenjem čekaju nove "afere" bivšeg američkog predsednika, koji je najavio da će se kandidovati i na sledećim predsedničkim izborima. Od sudskih procesa i optužbi svih vrsta, do predstavljanja Trampa kao "pretnje  demokratiji", ostalo je još samo da se "stavi znak jednakosti" između davanja podrške Trampu, Putinu i Hitleru. 

Oko "lepljenja ekstremističke etikete" potrudili su se Ie i Fuentes, ali je diskutabilno koliko su u tome uspeli, jer nakon "predstave" ostaje samo gorak ukus jeftine propagande. Čini se da je Ie mnogo lošiji glumac, nego što je Tramp loš predsednički kandidat. 

Ćao, Tviteru

Samo nekoliko sati nakon što je reper podelio svoje antisemitske stavove sa Aleksom Džonsom, suspendovan je sa Tvitera jer je podelio dizajn koji spaja nacističku svastiku sa Davidovom zvezdom.

"Dao sam sve od sebe. Uprkos tome, on je ponovo prekršio naše pravilo koje zabranjuje podsticanje nasilja. Nalog će biti suspendovan", napisao je Mask na Tviteru.

U oktobru je Tviter vratio reperu nalog, koji je bio blokiran zbog antisemitskih izjava. I vlasnici kompanije "Parler" objavili su da odustaju od prodaje ove popularne društvene mreže reperu.

Kako su mediji ranije pisali, Ie je želeo da kupi Parler nakon što je na drugim društvenim mrežama blokiran zbog antisemitskih izjava.

image