Svet

Kanje Vest ima dugu istoriju divljenja Hitleru, tvrde izvori bliski reperu

Poznati reper, producent i modni dizajner navodno se toliko divio najozloglašenijem čoveku u skorijoj istoriji da je čak nameravao da jedan svoj album posveti Adolfu Hitleru
Kanje Vest ima dugu istoriju divljenja Hitleru, tvrde izvori bliski reperu© Foto Global Look Press/IMAGO/Ron Sachs / CNP /MediaPunc

Više pojedinaca koji su prethodno bili bliski sa Kanje Vestom izjavili su da je poznati reper, producent i modni dizajner dugo bio fasciniran Adolfom Hitlerom i da je jednom prilikom želeo da posveti album nacističkom vođi.

Vestov bivši poslovni saradnik izjavio je za "Si-En-En" da je reper, koji se sada predstavlja kao "Je" (Ye) stvorio neprijateljsku radnu atmosferu, delom zbog svoje "opsesije" Hitlerom.

"On bi slavio Hitlera tako što bi komentarisao kako je neverovatno to što je [Hitler] bio u stanju da sakupi toliko moći i govorio bi o tome da su nacisti učinili velike stvari za nemački narod", izjavio je bivši Vestov saradnik koji je želeo da ostane anoniman, delom zbog straha od njegove odmazde.

On je dodao da je reper otvoreno govorio o tome kako je čitao Hitlerov autobiografski manifest "Majn Kampf" i "divio" se nacističkoj upotrebi propagande. Ovaj pojedinac je dodao da su pripadnici Vestovog najužeg kruga ljudi bili "potpuno svesni" njegovog interesovanja za Hitlera.

Četiri različita izvora potvrdila su za "Si-En-En" da je Vest nameravao da svoj album "Je" objavljen 2018. godine prvobitno nazove "Hitler".

"Univerzal mjuzik grup", kompanija u čijem je vlasništvu marka "Def džem" koja je prethodno distribuirala Vestove albume, saopštila je da je poslovni odnos sa Vestovom ličnom markom "GUD" ("GOOD") prekinula prošle godine.

"Ne postoji mesto za antisemitizam u našem društvu. Duboko smo posvećeni borbi protiv antisemitizma i svakog vida predrasuda", dodato je u saopštenju kompanije.

Izvori nisu imali odgovor na pitanje zašto se reper na kraju odlučio da album ipak nazove "Je".

Bivši zaposleni američkog tabloida "Ti-Em-Zi" Van Latan Džunior koji se sukobio sa Vestom tokom intervjua iz 2018. godine, nakon što je reper izjavio da viševekovna istorija ropstva u SAD  "zvuči kao izbor", izjavio je nedavno da je Vest doneo nekoliko antisemitskih izjava tokom istog intervjua koje je američki tabloid odlučio da izbaci iz konačne verzije video snimka.

"Već sam ga čuo da priča o istim temama", izjavio je Latan, dodajući da su ga Vestovi skoriji komentari zgrozili, ali ne i iznenadili. 

"Kada je došao u 'Ti-Em-Ei', Vest je govorio iste stvari, što je bilo izbačeno iz intervjua. Rekao je nešto poput 'Ja volim Hitlera, ja volim naciste'", naglasio je Latan.

Jedan od anonimnih izvora potvrdio je da je Vest pričao pozitivno o Hitleru tokom gostovanja na "Ti-Em-Zi" 2018. godine.

Vesti o Vestovoj bizarnoj fascinaciji Hitlerom dolaze nakon serije skandala koje je reper izazvao prošlog meseca.

Na poslednjem Fešn viku u Parizu, Kanje Vest (Ye) je prikazao svoju novu YZE kolekciju, lično je prošetao u majici iz kolekcije sa likom pape Jovana Pavla II i natpisom "Beli životi su važni" na leđima. Ovaj slogan je nastao kao odgovor na pokret "Crni životi su važni" iz 2013. godine, nakon što se nasilje policije nad afroameričkom populacijom u Americi postala glavna svetska vest.

Muzičar i modni dizajner je svega nekoliko dana kasnije privremeno suspendovan sa Instagrama i Tvitera nakon objavljivanja prepiske sa kolegom Šonom Kombsom ("Paf Dedi"). Vest u porukama aludira na to da Šona "kontrolišu Jevreji", i zasebno objavio da će pokrenuti "Death con 3" na Jevreje, verovatno asocijacija na "DEFCON", to jest stanje pripravnosti američkih oružanih snaga.

Modna kuća "Balensijaga" i modni magazin "Vog" prekinuli su saradnju s Vestom nakon serije skandala. Isto je učinila i poznata marka sportske opreme „Adidas“.

image