Svet

Tramp na udaru kritika zbog večere sa Kanje Vestom i desničarom Fuentesom

Desničarski aktivista Nik Fuentes je sa Kanje Vestom došao u Mar-a-Lago
Tramp na udaru kritika zbog večere sa Kanje Vestom i desničarom Fuentesomwww.globallookpress.com © Karla Cot/Keystone Press Agency

Bivši američki predsednik ponovo se našao na udaru kritika liberalnih medija nakon što se saznalo da je ranije ove sedmice na svom imanju Mar-a-Lago ugostio jednog od najistaknutijih američkih desničara, svega nekoliko dana nakon što je objavio da će se ponovo kandidovati za Belu kuću 2024.

Kako prenosi Aksios, Tramp je u utorak ugostio Nika Fuentesa, koji je poznat po svojim ekstremnim stavovima, zajedno sa reperom Kanjeom Vestom — koji se sada zove Je i koji je takođe podstakao kontroverzu svojim antisemitskim komentarima.

"Prošle nedelje me je Kanje Vest pozvao da večeramo u Mar-a-Lagu. Ubrzo nakon toga, neočekivano se pojavio sa trojicom svojih prijatelja o kojima nisam znao ništa. Večerali smo u utorak uveče u društvu više osoba na zadnjoj terasi. Večera je bila brza i ništa se nije dogodilo. Zatim su otišli ​​na aerodrom", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži Istina (Truth Social).

Fuentes (24) bio je prisutan na skupu koji je doveo do upada u Kapitol 6. januara 2021. Takođe je prisustvovao neonacističkoj paradi "Ujedinite desnicu" u Šarlotsvilu, Virdžinija, 2017. Osnivač je Konferencije američke prve političke akcije, godišnjeg okupljanja belih nacionalističkih političara i aktivista, uključujući republikanske poslanike Pola Gosara i Mardžori Tejlor Grin.

Njegova večera sa Trampom usledila je nakon najave bivšeg predsednika da će se ponovo kandidovati za mesto u Beloj kući. Na međuizborima održanim početkom novembra, republikanski kandidati koje je podržao izgubili su od demokrata. Iako republikanci izbegavaju direktno kritikovanje bivšeg šefa, mnogi ističu da njegove veze sa ekstremnim političarima nanose veliku političku štetu Republikanskoj partiji, piše "Fajnenšl tajms".

Nakon vesti o Trampovoj večeri sa Fuentesom, Kris Kristi, bivši republikanski guverner Nju Džersija i mogući rival za 2024. godinu je poručio da je ovo "samo još jedan primer užasnog nedostatka rasuđivanja Donalda Trampa, koji ga, u kombinaciji sa njegovim lošim procenama u prošlosti, čini neodrživim kandidatom na opštim izborima za Republikansku stranku 2024."

Kasnije u petak, Tramp je objavio još jednu poruku na svojoj mreži navevši da "ne poznaje" Fuentesa. Rekao je da je Vest tražio da se sastanu kako bi razgovarali o poslovnim poteškoćama i "u manjoj meri" o politici. "Sjajno smo se proveli, nije imao antisemitske komentare i stvarno cenim sve lepe stvari koje je rekao o meni u emisiji Takera Karlsona. Zašto bih odbio da se sastanemo?"

image