Svet

Drama na granici: Ubijen egipatski vojnik u sukobima sa IDF (VIDEO)

U blizini graničnog prelaza Rafa došlo je do sukoba između izraelskih i egipatskih vojnih trupa

U blizini graničnog prelaza Rafa došlo je do sukoba između izraelskih i egipatskih vojnih trupa. Prema prvim nezvaničnim informacijama, u pucnjavi je ubijen jedan egipatski vojnik.

Izraelska vojska potvrdila je incident sa pucnjavom na granici Rafa.

"Pre nekoliko sati dogodio se incident sa pucnjavom na egipatskoj granici, u toku je istraga, a mi smo u kontaktu sa egipatskom stranom u vezi sa tim", rekao je portparol izraelske vojske.

Egipat je potvrdio smrt svog u pucnjavi u blizini graničnog prelaza Rafa.

Prema rečima portparola vojske, u toku je istraga radi utvrđivanja okolnosti incidenta.

Egipatski izvori okrivili su Izrael za incident i rekli za "Al Arabiju" da je pucnjava na kontrolnom punktu Rafa "počela sa izraelske strane".

Broj Palestinaca poginulih u izraelskom napadu na kamp za raseljene u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze porastao je na 45, a među ubijenima su najmanje polovina žene, deca i stariji ljudi, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Gaze, javio je Rojters.

Agencija Vafa navela je da je najmanje osam raketa pogodilo šatore u severozapadnom delu grada, gde su smešteni raseljeni Palestinci.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da njegova terenska bolnica u Rafi prima veliki broj povređenih, a da i druge bolnice primaju veliki broj pacijenata.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri opisao je napad u Rafi kao "masakr".

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvele precizan napad na kompleks Hamasa u gradu Rafa, gde su se okupljali visoki zvaničnici te palestinske militantne grupe, preneo je "Tajms of Izrael".

IDF je kasnije saopštio da su u napadu ubijeni komandant Hamasovog štaba na Zapadnoj obali Jasin Rabia i još jedan pripadnik Hamasa.

Osude iz Evrope

Brojni evropski zvaničnici i zemlje širom sveta osudile su danas izraelski vazdušni napada na grad Rafu.

"Užasnut sam vestima koje stižu iz Rafe o izraelskim napadima u kojima su ubijene desetine raseljenih lica, uključujući i malu decu. Najoštrije osuđujem ovo", napisao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj na Iksu.

Prema njegovim rečima, u Gazi nema sigurnog mesta.

"Ovi napadi moraju odmah prestati. Sve strane moraju poštovati naredbe Međunarodnog suda pravde i međunarodno humanitarno pravo", dodao je on.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da je "ogorčen" zbog najnovijih izraelskih napada.
"Ove operacije moraju prestati. U Rafi nema sigurnih zona za palestinske civile", napisao je on na platformi X (Tviter).

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok istakla je da "međunarodno humanitarno pravo važi za sve, pa i za izraelsko vođenje rata".

"Povrh gladi, odbijanja da se dozvoli pomoć u dovoljnim količinama, ono čemu smo sinoć bili svedoci je varvarizam", rekao je irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin.

Ujedinjeni Arapski Emirati osudili su izraelsko gađanje šatora gde se nalaze raseljeni ljudi u Rafi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

UAE su naglasili važnost sprovođenja presude Međunarodnog suda pravde koja zahteva od Izraela da odmah obustavi svoje vojne operacije u Rafi.

Egipat je osudio "namerno bombardovanje izraelske vojske šatora raseljenih", javili su državni mediji, opisujući to kao očigledno kršenje međunarodnog prava.

Saudijska Arabija je, takođe, osudila izraelski napad, a Katar je saopštio da bi napad na Rafu mogao da utiče na napore da se posreduje o prekidu vatre i razmeni talaca.

Agencija UN za palestinske izbeglice saopštila je da je situacija "zastrašujuća".

"Gaza je pakao na zemlji. Slike od sinoć su još jedan dokaz toga", napisala je UNRVA na Iksu.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je navelo da je u izraelskoj vojnoj ofanzivi od 7. oktobra poginulo najmanje 36.050 ljudi, dok je 81.026 ranjeno.

image