Svet

Amerikanci priznali: Rusija proizvodi brže i jeftinije granate od NATO zemalja

Moskva proizvodi četiri puta jeftiniju municiju i to tri puta brže od onih koji podržavaju Ukrajinu na Zapadu, pokazuje studija konsultantske kuće "Bejn end kompani"
Amerikanci priznali: Rusija proizvodi brže i jeftinije granate od NATO zemaljawww.globallookpress.com © Robert King/ZUMAPRESS.com

Rusija je u stanju da proizvodi artiljerijske granate mnogo brže i jeftinije od onih koji podržavaju Ukrajinu u SAD i Evropi, prenosi "Skaj njuz", pozivajući se na studiju konsultantske kuće "Bejn end kompani".

Prema istraživanju, zasnovanom na javno dostupnim podacima, predviđa se da će ruske fabrike proizvesti ili obnoviti oko 4,5 miliona komada municije ove godine, u poređenju sa kombinovanom proizvodnjom na Zapadu od oko 1,3 miliona komada municije, prenosi "Skaj njuz". To znači da Moskva trenutno generiše više od tri puta više artiljerijskih granata nego članice NATO-a.

Brojke konsultantske kuće "Bejn" sugerišu da je prosečna cena proizvodnje ruske granate kalibra 152 mm 1.000 dolara, što je jedna četvrtina cene projektila od 155 mm koje koristi NATO, a čija je cena 4.000 dolara.

Činjenica da proizvodnja granata u SAD i EU "zaostaje" za Rusijom predstavlja "veliki izazov" za ukrajinsku vojsku usred sukoba sa Moskvom, naglasio je "Skaj njuz".

Kako prenosi emiter, ukrajinske trupe se žale da mogu da ispale samo jednu na svakih pet granata ispaljenih sa ruske strane.

Pentagon je prošle jeseni saopštio da planira da poveća proizvodnju municije od 155 mm sa 28.000 na 100.000 mesečno do kraja 2025. EU je u martu objavila da je njen cilj da poveća kapacitet proizvodnje municije na dva miliona granata godišnje tokom istog razdoblja.

Tokom sastanka sa rukovodstvom ruskih preduzeća odbrambene industrije proteklog vikenda, predsednik Vladimir Putin je rekao da je proizvodnja municije u zemlji povećana 14 puta, proizvodnja dronova četiri puta, a montaža tenkova i oklopnih vozila povećana tri i po puta od početka vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022.

"To je dobar tempo, veliki obim", naglasio je predsednik, dodajući da proizvodnja vojno-industrijskog kompleksa zemlje nastavlja da raste.

Moskva je više puta upozoravala da je isporuke zapadnog oružja i municije Kijevu neće sprečiti da ostvari svoje vojne ciljeve, dodajući da će to samo produžiti sukob i da bi moglo da poveća rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a.

image