Svet

Psi, ajkule, raže i ribe: Kakvim sve robotima raspolaže Kina

Kina važi za jednog od svetskih lidera kada je u pitanju razvoj robotizovanih platformi
Psi, ajkule, raže i ribe: Kakvim sve robotima raspolaže KinaGetty © Justin Sullivan

Tokom zajedničke vojne vežbe Kine i Kambodže, "Zlatni zmaj 2024", kineske oružane snage su upotrebile pse robote i time pokazale visok nivo sofisticiranosti kineske opreme, koja će dovesti do poboljšanja borbene efikasnosti i smanjiti ljudske žrtve. 

U pitanju je robotizovani sistem, težak 15 kilograma, opremljen najsavremenijim senzorima, baterijom i napajanjem koje omogućava rad u trajanju od dva do četiri časa. Robot pas može hodati napred, nazad, skakati, čučati i autonomno organizovati rute kretanja kako bi izbegao prepreke i prišao cilju u kratkom vremenskom roku.

"Može da zameni naše (ljudske) saborce, da vrši izviđanje i napade. Postao je novi član u našim operacijama u urbanim uslovima", rekao je Čen Vej, pripadnik kineskih snaga koje učestvuju u vežbama.

Međutim, ovo nije prvi put da NR Kina prikazuje i testira, robotizovane platforme koje po svom izgledu podsećaju na određenu vrstu životinje. Naprotiv, Peking važi za jednog od lidera u svetu kada je u pitanju razvoj bioničkih besposadnih sistema.

Roboti ajkule i raže

U julu 2021. godine kineska kompanija "Robo si" predstavila je podvodni robotizovani dron pod nazivom "robo šark", koji, kao što mu ime kaže, po svom izgledu podseća na ajkulu.

Dron ajkula je dizajniran tako da umesto propelera za pogon koristi repno peraje, što mu omogućava da se kreće gotovo nečujno. Maksimalna brzina kretanja je šest čvorova (oko 11 km/č),a zbog niskog akustičnog odraza smanjena je mogućnost njegovog otkrivanja uz pomoć sonara.

Kako je tada pisao "Global tajms", u pitanju je robot sa velikom autonomijom plovidbe i visokim stepenom pokretljivosti, koji se može koristiti za izviđanje, prikupljanje obaveštajnih podataka, nadzor bojnog polja, komunikaciju, misije potrage i spasavanja, podvodno praćenje ciljeva, hidrološka ispitivanja, kao i protivpodmorničko ratovanje.

Ipak, treba naglasiti da prilikom predstavljanja, "robo šark" nije bio opremljen sredstvima za izvođenje napada na protivničke podmornice, što ne znači da to u međuvremenu nije promenjeno.

Takođe, iako se većina podvodnih dronova uglavnom ispaljuje iz cevi za lansiranje torpeda, za sada nema podataka o tome kako će se kineski robot ajkula izbacivati u more.

Iste godine u septembru, grupa naučnika sa Severozapadnog politehničkog univerziteta iz Sijana, testirala je besposadno podvodno polovilo, koje je po svom spoljašnjem izgledu identično manta raži. 

Kako su tada naveli sa pomenutog univerziteta, u pitanju je prvo plovilo takve vrste koje je uspešno zaronilo na dubinu veću od 1.000 metara na otvorenom moru, koristeći sopstveni pogon.

Prema dostupnim podacima, robot raža težak je oko 470 kg, ima "raspon krila" od tri metra i autonomiju plovidbe od "nekoliko nedelja". Robot je opremljen savremenim senzorima za otkrivanje ciljeva vizuelnim i zvučnim putem.

Izgled manta raže nije izabran slučajno, budući da su ga naučnici opisali kao "jednog od najefikasnijih plivača u prirodi", pa tako i njegov bionički klon, prema rečima dizajnera, "ima visoku efikasnost pogona, manevarsku sposobnost, stabilnost, nizak uticaj na okolinu, akustični odraz, kao i veliku nosivost".

Bionička riba

Osim ajkula i raža, kineske kompanije, konkretno "Bojangongdao" u saradnji sa gorepomenutom "Robo si", su razvile i bioničku ribu koju je golim okom gotovo nemoguće razlikovati od prave životinje.

Pored toga što liči, BG-5 (oznaka za njihov proizvod) se i kreće kao prava riba. Ovo je postignuto tako što su dizajneri proučavali prirodne pokrete azijske arovane, kako bi napravili što verodostojniji primerak.

Robot riba je zvanično napravljena u civilne svrhe, tačnije kako bi se sprečila kupovina i prodaja azijske arovane, inače najskuplje akvarijumske ribe na svetu koja važi za ugroženu vrstu.

Međutim, jasno je da se ugradnjom senzora i kamera ovaj robot sa baterijom koja može raditi 6 do 8 sati, od kućnog ljubimca i eksponata za javne akvarijume, lako može pretvoriti u sredstvo za špijuniranje i izviđanje.

Potencijalna vojna upotreba kineskih robota životinja

Kao što je više puta pomenuto, svi navedeni robotizovani sistemi će se koristiti za izviđačke i misije prikupljanja obaveštajnih podataka, naravno kada i ako budu uvedeni u operativnu upotrebu kineske vojske. 

Osim toga, veći dronovi poput "robo šarka" se mogu naoružati i upotrebljavati za napade na protivničke podmornice i brodove. Glavni adut podvodnih dronova u ovom segmentu jeste mogućnost napada u jatima, što dovodi do preopterećenja članova posade napadnutog plovila i onemogućava njegovu uspešnu odbranu.

Što se tiče podvodnih robota nalik životinjama uopšte, najveća prednost leži upravo u njihovom spoljašnjem izgledu i činjenici da je gotovo nemoguće razlikovati ih od običnih životinja, bar bez upotrebe određenih opto-elektronskih sredstava.

Sa druge strane, glavni problem kod ovakvih sistema jeste prenos informacija u realnom vremenu. Naime, i dalje ne postoje informacije da li su pomenuti podvodni dronovi/roboti opremljeni adekvatnom opremom za prenos video snimka u realnom vremenu ili je snimak moguće videti tek po povratku u bazu.

U svakom slučaju, sve veći broj robotizovanih platformi i njihova široka primena u obavljanju različitih zadataka će nesumnjivo uticati na prirodu oružanih sukoba u budućnosti, a tome u prilog svedoče i primeri iz zone SVO gde obe strane već uveliko koriste zemaljske, vazdušne i pomorske dronove.

image