Svet

Ukrajinski ministar odbrane pozvao Zapad: Zatvorite nebo iznad zapadne Ukrajine

Rustem Umerov na sednici Parlamentarne skupštine NATO-a tražio je i dozvolu da Kijev koristi zapadno oružje na većoj udaljenosti
Ukrajinski ministar odbrane pozvao Zapad: Zatvorite nebo iznad zapadne Ukrajinewww.globallookpress.com © Yevhen Kotenko/Keystone Press Agency

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov pozvao je zapadne zemlje da "zatvore nebo" nad teritorijom na zapadu Ukrajine.

"Apelovao sam na susedne zemlje članice NATO-a, koje ne mogu da nam obezbede svoje sisteme protivvazdušne odbrane, da zatvore nebo nad našim zapadnim regionima sa svoje teritorije", kazao je Umerov u video-obraćanju na sednici Parlamentarne skupštine NATO-a objavljenoj na Fejsbuku.

Osim toga, Umerov je naveo da je tražio dozvolu da koristi zapadno oružje na većoj udaljenosti.

Ranije je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Poljske Pavel Vronski rekao da ta zemlja razmatra mogućnost upotrebe svojih PVO sistema, koji se nalaze u blizini granica Ukrajine, protiv ruskih raketa, ali da još uvek nije nisu doneta odluka o tom pitanju. 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

"Sada kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu", rekao je on u intervjuu za "Ekonomist".

Komentarišući Stoltenbergovu izjavu, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da je generalni sekretar NATO-a prekoračio svoja ovlašćenja govoreći o pravu Ukrajine da udari teritoriju Rusije zapadnim oružjem.

"Sumnjam da generalni sekretar može da preuzme takvu odgovornost, da govori u ime članica bloka, kada se o toj temi razgovaralo u okviru NATO-a. Ne mislim na nivou sekretarijata i generalnog sekretara, već unutar bloka, koji uključuje zemlje članice, a on sprovodi njihovu volju. Mislim da je prekoračio svoja ovlašćenja", kazao je Lavrov.

image