Svet

Biciklom na Rusiju? Baltičke zemlje bi slale trupe u Ukrajinu

Jastrebovi s istoka Evrope osuđuju "labavu" nemačku politiku i rado bi zaoštrili situaciju
Biciklom na Rusiju? Baltičke zemlje bi slale trupe u Ukrajinu© Sean Gallup/Getty Images

Poslanici baltičkih zemalja ne isključuju mogućnost raspoređivanja trupa iz svojih nacija u Ukrajinu, u slučaju da se situacija na bojnom polju pogorša za ukrajinske snage, prenosi "Špigl".

Nemački medij navodi da su prošle nedelje, na marginama konferencije o spoljnoj i bezbednosnoj politici u glavnom gradu Estonije Talinu, predstavnici baltičkih zemalja upozorili Berlin da nemačka politika izbegavanja eskalacije sa Rusijom, koju oni vide kao "labavu", može da dovede do ozbiljnih posledica.

Ako Rusi ostvare strateški prodor u istočnoj Ukrajini "jer Zapad samo polovično pomaže Kijevu", situacija bi mogla dramatično da se pogorša – smatraju baltički poslanici, a prenosi "Špigl".

"U takvom slučaju, baltičke zemlje i Poljska ne bi čekale da ruske trupe marširaju ka njihovim granicama, upozorili su baltički političari, odnosno oni bi sami poslali trupe u Ukrajinu", navodi "Špigl".

Nemački medij ukazuje da bi takva odluka značila da će "NATO postati deo rata" i da se "upravo toga plaše kancelar nemački Olaf Šolc i američki predsednik Džozef Bajden koji nastoje da ograniče sukob, ali rizikuju da im situacija izmakne kontroli".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je pre nekoliko dana ponovio da Alijansa nema nameru da raspoređuje svoje trupe na ukrajinskoj teritoriji. Isto tako, on je odbacio predlog da se zemljama istočne Evrope, koje su članice bloka, omogući da koriste svoje protivvazdušne sisteme za obaranje ruskih raketa i dronova usmerenih na Ukrajinu.

"Nećemo biti strana u sukobu", naglasio je on.

image