Svet

Tajland želi da postane prva članica BRIKS-a iz jugoistočne Azije

Članstvo u BRIKS-u pomoći će da se poveća uloga Bangkoka u međunarodnoj areni jačanjem saradnje sa zemljama u razvoju, posebno u oblastima trgovine, investicija, finansija, prehrambene i energetske bezbednosti
Tajland želi da postane prva članica BRIKS-a iz jugoistočne Azijewww.globallookpress.com © Li Mangmang/Xinhua

Tajlandska vlada odobrila je nacrt pisma o namerama za pridruživanje BRIKS-u, saopštio je sekretar za štampu kabineta premijera Čaja Vačaronga, preneli su lokalni mediji.

"Na sednici kabineta predsednika je odlučeno da se odobri nacrt pisma kojim se izražava namera Tajlanda da se pridruži BRIKS-u uz odobrenje premijera ili predstavnika koje odredi premijer", navodi se u saopštenju.

Vačarong je dodao da bi predstojeći samit BRIKS-a u Rusiji mogao da ubrza proces pridruživanja Tajlanda grupi.

Zauzvrat, Ministarstvo spoljnih poslova zemlje je istaklo da će članstvo u BRIKS-u pomoći da se poveća uloga Bangkoka u međunarodnoj areni jačanjem saradnje sa zemljama u razvoju, posebno u oblastima trgovine, investicija, finansija, prehrambene i energetske bezbednosti.

Osim toga, pridruživanje toj organizaciji povećaće sposobnost Tajlanda da stvori novi svetski poredak, dodaje se.

BRIKS je akronim za Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, početne članice bloka. Još pet zemalja – Etiopija, Saudijska Arabija, Iran, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati – pridružilo se grupi početkom ove godine kao deo velike ekspanzije. Vrata su ostavljena otvorena za nove članice.

Politički i ekonomski uticaj bloka značajno se povećao otkako su SAD i njeni saveznici uveli sankcije Rusiji nakon početka Specijalne vojne operacije 2022. Članice BRIKS-a nisu se pridružile zapadnoj kampanji i nastavile su ili pojačale trgovinu sa Rusijom.

Prošireni BRIKS čini oko 30 odsto globalne ekonomije i ima ukupnu populaciju od 3,5 milijardi, ili 45 odsto stanovnika sveta.

Ove države čine više od 40 odsto svetske proizvodnje nafte i oko četvrtine svetskog izvoza robe.

Brojne druge zemlje izrazile su interesovanje da postanu članice BRIKS-a, a neke su već i formalno podnele prijave, uključujući Venecuelu, Senegal, Kubu, Kazahstan, Belorusiju, Bahrein i Pakistan.

Rusija je 1. januara postala predsedavajući udruženja za ovu godinu. Glavni događaj - sastanak šefova država - održaće se u oktobru u Kazanju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvan je, inače, nedavno da kao specijalni gost prisustvuje samitu BRIKS 2024. Ovu organizaciju originalno su činili Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička republika, a u poslednjih godinu dana ona doživljava ekspanziju članstva, dobila je pet novih država i veliki broj zahteva za članstvo.

image