Svet

Lukašenko suspendovao Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Predlog zakona je razvijen kako bi se osigurali nacionalni interesi Belorusije i kao odgovor na odluku zemalja članica NATO-a da suspenduju ovaj sporazum
Lukašenko suspendovao Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropiwww.globallookpress.com © Henadz Zhikov/XinHua

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon o suspendovanju Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE ), a dokument je objavljen na nacionalnom pravnom internet portalu te zemlje.

Naime, zakon je usvojio donji dom parlamenta 17. aprila, a odobrio ga je gornji dom 6. maja.

"Obustaviti dejstvo Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi od 19. novembra 1990. godine", navodi se u zakonu.

Predlog zakona je razvijen kako bi se osigurali nacionalni interesi Belorusije i kao odgovor na odluku zemalja članica NATO-a da suspenduju ovaj sporazum.

Početkom aprila pres-služba predsednika Belorusije javila je da je Lukašenko pristao da podnese parlamentu nacrt zakona koji je pripremio Savet ministara o suspendovanju CFE Ugovora, koji je Minsk ratifikovao 1992. godine.

Konstatovano je da Minsk u potpunosti ispunjava svoje obaveze iz sporazuma.

Istovremeno, podsetili su da su 2022. Češka i 2023. Poljska odlučile da ne primenjuju CFE ugovor u odnosu na Belorusiju, koja je u oktobru 2023. suspendovala ugovor u odnosu na ove zemlje kao meru odmazde.

Osim toga, u novembru 2023. godine, NATO zemlje objavile su nameru da na neodređeno vreme suspenduju svoje učešće u CFE Ugovoru, što, prema Minsku, zapravo znači prestanak funkcionisanja ugovora.

Pres služba predsednika Belorusije je u saopštenju navela da zakon predviđa suspenziju CFE Ugovora, ali ne znači i povlačenje republike iz njega i prekid unutrašnjih procedura u oružanim snagama u vezi sa njegovom primenom.

Belorusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da Minsk, zbog suspenzije sporazuma, ne planira da u bliskoj budućnosti povećava broj vojne opreme i naoružanja. 

image