Svet

Poljska suspendovala Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Svrha sporazuma iz 1990. bila je da smanji raspoloživo ofanzivno konvencionalno naoružanje država članica NATO-a i bivših država Varšavskog pakta u trenutku njegovog sklapanja, a zatim ga održi na određenom nivou
Poljska suspendovala Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropiwww.globallookpress.com © © Jakob Ratz

Poljski predsednik Andžej Duda potpisao je zakon o suspendovanju Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, prenosi kancelarija poljskog lidera.

"Predsednik Poljske potpisao je zakon kojim se suspenduje Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, potpisan u Parizu 19. novembra 1990. godine", navodi se u saopštenju.

Suspenzija sporazuma će dovesti do toga da Republika Poljska, kao i druge države koje se odluče na to, iako formalno ostaje strana ovog sporazuma, neće biti u obavezi da se pridržava njegovih odredbi, saopštila je kancelarija predsednika Poljske.

Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi potpisan je 1990. između zemalja Severnoatlantske alijanse i zemalja tadašnjeg Varšavskog pakta, uključujući Poljsku.

Svrha sporazuma je bila da smanji raspoloživo ofanzivno konvencionalno naoružanje država članica NATO-a i bivših država Varšavskog pakta u trenutku njegovog sklapanja, a zatim ga održi na određenom nivou. Obaveze pokrivaju pet kategorija konvencionalnih oružanih snaga: borbeni tenkovi, borbena oklopna vozila, artiljerija, borbeni avioni i jurišni helikopteri.

image
VV inauguration
banner