Svet

Branioci demokratskih vrednosti: Najveća evropska fabrika oružja finansira fudbalski klub

Sporazum omogućava najvećem evropskom proizvođaču municije da prikaže svoj logo na reklamnim tablama stadiona i u pozadini na konferencijama za štampu, ali ne i na majicama igrača
Branioci demokratskih vrednosti: Najveća evropska fabrika oružja finansira fudbalski klubGetty © Brendan Moran - Sportsfile / Contributor

Fudbalski klub Borusija Dortmund najavio je višegodišnji ugovor o sponzorstvu sa nemačkim proizvođačem oružja "Rajnmetalom", što "Fajnenšel tajms" tumači kao pokazatelj kako se nemački stavovi prema odbrambenoj industriji menjaju.

Sporazum omogućava najvećem evropskom proizvođaču municije da prikaže svoj logo na reklamnim tablama stadiona i u pozadini na konferencijama za štampu, ali ne i na majicama igrača.

Ovo je prvi put da je nemačka odbrambena kompanija sponzorisala neki tim iz Bundeslige, naglašavajući sve veći ekonomski i kulturni uticaj industrije oružja u zemlji koja je izbegavala bilo kakvu vezu sa ratom zbog svoje istorije agresora u 20. veku.

"Bezbednost i odbrana su fundamentalni kamen temeljac naše demokratije", rekao je Hans-Joahim Vacke, direktor kluba koji u nedelju igra finale Lige šampiona. "Pogotovo danas, kada svakodnevno vidimo kako se sloboda mora braniti u Evropi. Trebalo bi da se pozabavimo ovom novom" normalom, rekao je.

Evropske kompanije za proizvodnju oružja iskoristile su priliku da se rebrendiraju kao branioci demokratskih vrednosti. Izvršna direktorka proizvođača delova za tenkove "Renk", Suzan Viegand, rekla je u martu da su odbrambene kompanije od suštinske važnosti da bi se osiguralo da Zapad može da zaštiti životnu sredinu, "inače niko neće brinuti o vetrenjačama".

Nisu svi podržavali ovu promenu. Nemačko mirovno društvo - Ujedinjeni ratni otporaši, pacifistička grupa, objavila je peticiju kojom se poziva na otkazivanje sporazuma.

"Proizvođač oružja koji zarađuje od proizvodnje oružja koje može da ubije ili povredi ljude i uništi čitava naselja ne bi trebalo da bude sponzor Borusije Dortmund", napisali su organizatori peticije.

"Odabirom 'Rajnmetala' za sponzora, klub gazi svoje vrednosti. Naročito u sezoni sa rastućim prihodima od Lige šampiona, klubu ovo ne bi trebalo da bude potrebno", dodali su.

Robert Habek, vicekancelar i ministar finansija, nazvao je dogovor "neobičnim", dodajući da "mi ...nažalost, moramo priznati da se nalazimo u drugačijem, opasnijem svetu".

Pored municije, "Rajnmetal" proizvodi borbena vozila pešadije, borbene bespilotne letelice i glatkocevni top koji se nalazi na vrhu tenka "leopard 2".

Fudbalski klub Borusija Dortmund je prošle godine ostvario prihod od 420 miliona evra, drugi najveći u Nemačkoj i 12. u evropskom fudbalu.

Jedan od njegovih sponzora je "Evonik", jedna od najvećih nemačkih hemijskih kompanija.

Borusija Dortmund će u subotu u finalu Lige šampiona u Londonu igrati protiv Real Madrida, a španska ekipa je veliki favorit za pobedu 15. put.

image