Svet

Direktor "Rajnmetala" zagovara pravljenje evropske verzije izraelske "gvozdene kupole"

Armin Paperger iz kompanije "Rajnmetal" pozvao je na jačanje sistema protivvazdušne odbrane dok EU strahuje od Rusije
Direktor "Rajnmetala" zagovara pravljenje evropske verzije izraelske "gvozdene kupole"Getty © Ilia Yefimovich / Stringer

Izvršni direktor "Rajnmetala", najvećeg evropskog proizvođača municije, ocenio je da bi lideri EU trebalo da razmotre instaliranje sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa sličnih izraelskoj "gvozdenoj kupoli".

Kako navodi "Fajnenšel tajms", Papergerovi komentari usledili su u trenutku kada prestonice EU povećavaju vojnu potrošnju usled straha od navodne "ruske pretnje" i nastoje da se pozabave dugotrajnim problemima u postojećim odbrambenim sistemima.

Paperger je rekao da je protivvazdušna odbrana kratkog dometa "nešto što žele da stvore u Evropi".

"Takođe mislim da je dobra ideja imati evropsko rešenje slično 'gvozdenoj kupoli' i šire", rekao je on za "Fajnenšel tajms".

"Gvozdena kupola" ima domet do 70 kilometara i Izrael je od 2011. koristi za presretanje raketa kratkog dometa. Zaštitu velikih delova kontinentalne Evrope sličnim sistemom analitičari su odbacili kao nategnutu, ali su zemlje EU investirale u niz tehnologija protivvazdušne odbrane.

Razvoj bolje integrisanih evropskih vazdušnih i protivraketnih odbrambenih sistema predstavljen je kao prioritet za Brisel.

Odbrambena strategija EU zahteva do 2035. godine "uspostavljanje sposobnosti vezanih za integrisanu evropsku vazdušnu i protivraketnu odbranu", a novi predlog koji je Evropska komisija predstavila ovog meseca uključuje budžetsku podršku bloka za "evropske odbrambene projekte od zajedničkog interesa".

image