Svet

Evropska vojna industrija kaska za ruskom: Ne mogu da proizvedu dovoljno municije za Ukrajinu

Razmere rata i ruske upotrebe artiljerije dostigli su takav nivo da, budimo iskreni, evropska skladišta nisu bila spremna, rekao je Kuleba
Evropska vojna industrija kaska za ruskom: Ne mogu da proizvedu dovoljno municije za Ukrajinuwww.globallookpress.com © Aimee Dilger

Odbrambena industrija EU zaostaje za Rusijom, zbog čega ukrajinske trupe pate od nedostatka artiljerijske municije, rekao je ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Govoreći u sredu na konferenciji za novinare sa visokim diplomatom EU Žozepom Boreljom u Kijevu, Kuleba je istakao da je neophodno započeti razgovore sa trećim zemljama koje kupuju granate od EU kako bi se isporuke preusmerile na Ukrajinu.

Prema Kulebinim rečima, dve strane bi trebalo da priđu tim državama i da im kažu: "Izvinite, potrebna nam je (municija) da zaštitimo Evropu."

On je dodao da ako neko pita ukrajinske vojnike šta im je potrebno, odgovor će biti municija.

"Razmere rata i ruske upotrebe artiljerije dostigli su takav nivo da, budimo iskreni, evropska skladišta nisu bila spremna", rekao je Kuleba.

Prema njegovim rečima, i Ukrajina i EU daju sve od sebe da nabave i proizvedu što više granata. On je rekao da ukrajinske trupe, kada nemaju municiju, zaustavljaju ruske snage "drugim raspoloživim oružjem".

Prošlog proleća, EU je predstavila ambiciozan plan da Kijevu obezbedi milion granata u narednih 12 meseci.

Međutim, blok se bori da ispuni obećanje, a Borelj je prošlog meseca procenio da će Ukrajina dobiti samo 524.000 granata do marta. Komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton obećao je da će EU povećati svoje proizvodne kapacitete na oko 1,3 do 1,4 miliona granata godišnje.

Brojni ukrajinski zvaničnici su se žalili na nedostatak municije. Ministar odbrane Rustem Umerov nazvao je to "veoma realnim hitnim problemom".

"Volstrit džornal" je, pozivajući se na ukrajinskog zvaničnika, u sredu objavio da "za svaku ispaljenu ukrajinsku granatu Rusi ispale njih 10".

Zvaničnici u Moskvi su rekli da su značajno povećali proizvodnju municije od početka sukoba u februaru 2022. godine.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da ruski vojnici dobijaju količinu municije koja je adekvatna za "obim zadataka koje izvode".

image