Svet

Odloženo predstavljanje strategije evropske odbrambene industrije

EU pokušava da ojača odbrambenu spremnost, ali donošenje dokumenta odlažu pitanja regulatornog okvira, ali i uticaja koji bi strategija imala
Odloženo predstavljanje strategije evropske odbrambene industrije© Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Evropska komisija odložiće predstavljanje svoje strategije evropske odbrambene industrije (EDIS) za početak 2024. zbog pitanja budžetskog i regulatornog okvira, saznaje "Euraktiv".

"Predstavićemo evropsku strategiju odbrambene industrije početkom sledeće godine, tokom prvog kvartala 2024. godine", potvrdio je i komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Do kašnjenja su dovela pitanja oko uticaja koji bi strategija imala, a neophodno je i da izvršna vlast EU pronađe načine da predloži regulatorni okvir koji bi garantovao sigurnost snabdevanja odbrambenom opremom.

"Uskoro ćemo započeti rundu konsultacija kako bismo osigurali dobru saradnju i podršku Evropskog parlamenta, naših država članica i industrije", rekao je Breton za "Euraktiv".

Strategija se predlaže u trenutku kada zemlje članice EU traže dugoročnu podršku za ratne napore Ukrajine, ali da popune sopstvene zalihe vojne opreme.

"Odbrambena industrija se mora prilagoditi: isporučivati više i brže. Dostupnost odbrambene opreme postao je uslov naše odbrambene spremnosti. Suočavajući se sa novom bezbednosnom realnošću, Evropa mora da poveća svoju odbrambenu spremnost", rekao je Breton.

Kako bi se zadovoljile potrebe, predstojeća strategija bi imala nekoliko "jasnih" ciljeva, objasnio je on.

Prvi bi bio da se "konsoliduju kratkoročna dostignuća" Akta EU za podršku proizvodnji municije (ASAP) za Ukrajinu i programa za jačanje evropske odbrambene industrije putem zajedničkih nabavki (EDIRPA) "u strukturnu podršku odbrambenoj industriji ( zajednička akvizicija i proizvodni kapacitet)".

Kao drugi cilj Breton je naveo "potrebu za premošćavanjem kako bi se izbeglo 'gašenje' odbrambene industrije 2025. godine".

Konačno, prema Bretonu, to bi takođe značilo "uspostavljanje regulatornog okvira kako bi se obezbedila sigurnost snabdevanja odbrane".

"U okviru ove strategije radićemo na pripremi Evropskog programa za ulaganja u odbranu (EDIP). EDIP bi bio predviđen kao vrsta Zakona o odbrambenoj proizvodnji u evropskom stilu , slično američkom pristupu, da bi se olakšala ekspedicija narudžbina", ukazao je Breton.

image