Svet

Kako su Ujedinjeni Arapski Emirati postali ključni igrač u Africi

Posebno važnu ulogu u odnosima UAE i Afrike igra Dubai, koji je poslednjih godina postao glavni poslovni centar za afričke kompanije
Kako su Ujedinjeni Arapski Emirati postali ključni igrač u AfriciGetty © Paula Bronstein

Ujedinjeni Arapski Emirati postaju sve važniji geopolitički igrač i izvor stranih investicija u Africi, piše "Fajnenšel tajms". 

Tokom 2022. i 2023. godine, UAE su obećale 97 milijardi dolara novih investicija u oblasti obnovljive energije, izgradnje i obnove luka, rudarstva, nekretnina, komunikacija, poljoprivrede i proizvodnje – što je tri puta više od Kine, prema podacima koje navodi taj list.

Emiratski zvaničnik za FT je rekao da njegove ukupne investicije u Afriku iznose 110 milijardi dolara, što odražava "posvećenost zemlje da omogući održivi razvoj i rast širom kontinenta".

Profesor na univerzitetu Džordžtaun Ken Opalo navodi da, iako svi projekti iz Emirata neće budu realizovani, ta zemlja je jedan od četiri najveća investitora u Africi u poslednjih deset godina.

Kompanije iz UAE su prihvatile projekte u Africi, koje su investitori neskloni riziku izbegavali. Afrika ima mnogo toga da ponudi u smislu robe i minerala, kaže Hamad Buamim, predsednik "Dubai multi komoditis centra", uprkos "političkim izazovima".

Kada je reč o delovanju u pojedinim afričkim državama, poput Sudana, Abu Dabi je delimično motivisan željom da se suprotstavi islamskom ekstremizmu. Međutim, UAE koriste priliku i da diverzifikuju svoju ekonomiju ulaganjima u prehrambenu sigurnost, kritične minerale i obnovljivu energiju.

Zapadni zvaničnici kažu da rastući uticaj UAE i drugih zemalja Zaliva u Africi dodaje novi sloj složenosti, navodi FT.

"Ovo je novi svet u kome se nalazimo, gde imate srednje sile i globalne sile koje deluju na kontinentu", kaže jedan bivši zvaničnik Bajdenove administracije, koji nije želeo da bude imenovan.

Posebno važnu ulogu u odnosima UAE i Afrike igra Dubai, koji je poslednjih godina postao glavni poslovni centar za afričke kompanije. Dubai je postao neka vrste "kapije" za investicije u Afriku i "Njujork za Afrikance", navode sagovornici "Fajnenšel tajmsa".

Sad Ali Šire, ministar finansija samoproglašene republike Somalilend, u koju je kompanija za logistiku sa sedištem u Dubaiju "DP Vorld" uložio značajna sredstva, ne sumnje u sve veći uticaj Emirata. "UAE su nova supersila u Africi", kaže on.

U pokušaju da diversifikuju svoju privredu i smanje zavisnost od izvoza energenata, Emirati ulažu velike količine novca u različite privredne sektore širom kontinenta: od zelene energije u Južnoj Africi i Senegalu, preko rudarstva u Zambiji i DR Kongu, do nekretnina u Angoli.

Iako angažman Emirata u Africi nije bez kontroverzi, njihove investicije su dobrodošle u mnogim afričkim državama. "UAE su veoma dobar partner Keniji i mnogim drugim zemljama", rekao je predsednik te zemlje Vilijam Ruto, za FT.

Sve veće prisustvo UAE i drugih zemalja iz Persijskog zaliva u Africi predstavlja nedoumicu za Vašington, navodi britanski list.

SAD ne odobravaju sve što UAE tamo rade, kaže bivši zvaničnik Bajdenove administracije, ali ih smatraju vitalnim globalnim saveznikom, uključujući i na Bliskom istoku.

image