Svet

Ujedinjeni Arapski Emirati prekidaju saradnju sa Izraelom nakon ubistva humanitaraca u Gazi

Emiratski ambasador u Izraelu Muhamed el-Haja opisao je trenutno stanje kao "najmračniji dan u odnosima između zemalja"
Ujedinjeni Arapski Emirati prekidaju saradnju sa Izraelom nakon ubistva humanitaraca u Gazi© Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su objavili da suspenduju humanitarnu saradnju sa Izraelom nakon ubistva sedam radnika Svetske centralne kuhinja u Pojasu Gaze, prenela je izraelska televizija "I24 Njuz".

Ta televizija je objavila da su u emiratskom Ministarstvu spoljnih poslova "iskazali bes" izraelskom ambasadoru Amiru Hajeku zbog tog incidenta.

Navodi se i da je izraelski zvaničnici pokušali da stabilizuju situaciju. Ministar spoljnih poslova Izrael Kac već je razgovarao sa sa svojim emiratskim kolegom Abdulahom bin Zajedom.

Emiratski ambasador u Izraelu Muhamed el-Haja opisao je trenutno stanje kao "najmračniji dan u odnosima između zemalja".

Neprofitna organizacija Svetska centralna kuhinja objavila je u utorak da su njihovi zaposleni u Pojasu Gaze poginuli usled napada izraelske vojske. Među stradalima su bili državljani Australije, Poljske, Palestine, Velike Britanije i SAD.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je taj incident nazvao "tragičnim", ali je dodao da se nažalost "takve stvari dešavaju u ratu".

image
VV inauguration
banner